Драгомир Стойнев и мутиралата цена на тока

Министърът на енергетиката натискаше тарифата за електроенергия надолу, за да скочи тя след оставката

Ретроспекция на популизма

420 ~ 5 мин. четене
Министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев не определя цените на електроенергията в страната, но пък смята, че има право да обещава намаление на електората на управляващите.

В качеството си на регулатор Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) е независим надзорен орган, но от години шефовете на Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ) привикват „на килимчето” техните председатели. Спомнете си за Ангел Семерджиев, за Анжела Тонева, Евгения Харитонова.

Последният председател в лицето на Боян Боев обаче е най-послушен и, изглежда, че с министър Стойнев си играят на „добър полицай – лош полицай”. По този начин нищо не пречи на шефа на МИЕ да обещава ниски цени предизборно, както и да прокарва подобни политики в ДКЕВР.

Председателят на регулатора обаче понякога е принуден и на непопулярни и антипопулистки решения, понеже му се налага да работи с конкретни аргументи на сектора за ценообразуването. По този начин Стойнев е свободен да говори, а регулаторът – да действа в тон със зададения партиен курс на кабинета. За пръв път обаче увеличението е наложително и неминуемо, което пък само позволи на министъра да „си измие ръцете” с това, че е ДКЕВР независим орган и цените са неговата прерогатива.

Сред „виновните” за кризата в енергетиката последователно попадат правителството на Иван Костов, ГЕРБ, служебният кабинет, електроразпределителните предприятия (ЕРП-та), американските ТЕЦ-ове и възобновяемите енергийни източници (ВЕИ).

Юли 2013 г.:

Драгомир Стойнев обявява за свой приоритет намаляването на цените на електроенергията, въпреки че секторът е в криза след февруарските протести и спиране на износа през пролетта. „Основната цел на управлението е в близките месеци да не се увеличи цената на тока”, каза тогава министърът пред bTV. “За съжаление сектор енергетика е в срив, системата е изцяло дебалансирана. Ако натоварим системата, има опасност от аварии, предстои наистина много сериозна работа, добави Стойнев.

Септември 2013 г.:

„Цената на тока няма да бъде увеличена”, гордо заявява министърът пред Нова телевизия. Изявлението му идва в отговор на казаното по-рано от бившия шеф на ведомството Румен Овчаров, че несъмнено цената на тока ще върви нагоре.

„Някой може би цели да създаде истерия, да плаши хората. Аз ви казвам, че след Нова година цената на тока няма да се увеличи", вкара „интрига” министър Стойнев. "Истината е, че когато встъпих в длъжност, цената на тока трябваше да се увеличи между 20 и 30%. Това не се случи, а дори намаля", похвали се Стойнев за „осуетеното” вдигане на тарифите от 1 юли 2013 г.

Ноември 2013 г.:

„Увеличение на цената на тока няма да има, а дори е възможно да бъде намалена”, обещава министърът пред Нова телевизия. "За увеличение на цената на тока не можем да говорим. Намаление е напълно е възможно, но нека да видим разчетите в края на годината", измъква се той.

Декември 2013 г.:

След още месец идва пореден „прогрес” – Стойнев признава, че системата е в тежко състояние, но продължава да настоява за намаление в цените. „Не виждам смисъл цената да се покачва, първо трябва да запушим пробойните в системата, а след това да решим дали да променяме цените”, казва министърът.

Февруари 2014 г.:

След като от 1 януари 2014 г. регулаторът под диктовка на Стойнев сваля цените на електроенергията с 1% за дневната тарифа и 10% за нощната, министърът става по-сдържан. „Тази година според мен няма да има никаква промяна на цената на електроенергията нито нагоре, нито надолу, заяви Стойнев на заседанието на Обществения съвет по енергетика. „На този етап ДКЕВР не вижда основание за увеличаване на цената на електроенергията, както за бита, така и за индустрията”, заявява Стойнев. 

Март 2014 г.

През март обаче министърът започва да води война срещу електроразпределителните предприятия (ЕРП-та), които обвинява за раздутите дългове на НЕК. Тогава за пръв път допуска поскъпването на електроенергията, но го използва като заплаха срещу западните компании пред електората. „Ако ЕРП-тата не върнат парите, българският народ трябва да ги плати чрез вдигане на цената на електроенергията”, заяви Драгомир Стойнев пред bTV. „Вече не можеш за две години да станеш милионер на гърба на българския народ“, казва Драгомир Стойнев.

Април 2014 г.:

В ефир на национална телевизия министър Стойнев упорито отрича, че преди парламентарни те избори се опитва да задържи цената на тока без необходимото увеличение: „Не, това няма нищо общо. Цената на тока зависи от решението на ДКЕВР”. Въпросът към него бе дали няма си измие ръцете, ако случайно се увеличи цената, както и се случи впоследствие от 1 юли. Припомнят му, че е обещал, че няма да се увеличава.

„Това, аз не мога да го кажа, това може само ДКЕВР да вземе решение, дали ще се увеличи, намали цената на тока или ще остане същата”, изведнъж си припомня за ролята на регулатора министърът. „Вижте, имаше конкретни предпоставки, за да не се увеличи електроенергията, защото първите ни стъпки бяха именно със промените в Закона за енергетиката. Ние намалихме разходите, като намалихме студения резерв, отпушихме износа на електроенергия, успешно разделихме ЕСО и НЕК”, казва Стойнев.

Май 2014 г.:

ДКЕВР се произнася независимо относно цените на тока. Това казва министър Стойнев в интервю за Агенция Фокус. На въпрос, свързан с задържането на цената на тока, министър Стойнев отговаря отново, че ДКЕВР казва, дали от 1 юли цената ще се увеличи, ще остане същата или ще намалее. Уверява, че „няма нищо предизборно в това”. „По време на управлението на ГЕРБ над 1 000 мегавата ВЕИ-мощности бяха присъединени към системата. Всичко това се плаща от българските граждани, само че за разлика от ГЕРБ, ние искаме да има ребалансиране, което не трябва да се понесе от обикновения потребител”, казва Стойнев.

Юни 2014 г.

Кулминацията идва през последния месец, когато цената на електроенергията става основна тема, преди началото на новия регулаторен период от 1 юли 2014 г. Той доведе до оскъпяване на тарифите със средно 2% за бита и индустрията.

„Работим денонощно, както с нужните експерти от министерството, така и с ДКЕВР и моделът за ценообразуване на електроенергията е готов. До 5 % намаляване на цената за крайния потребител от 1 юли е възможно, ако проектът се гласува от Народното събрание”, обобщава Драгомир Стойнев. Резултатът обаче е абсолютно в друга посока – вместо намаляване с 5%, налага се спешно увеличение с поне 2%.

Краят на социлюзиите

Хронологията на популистките изказвания на „българския Мадуро” Драгомир Стойнев показва колко пъти е обещал по-евтин ток за населението, напук на задълбочаващата се криза. Дано обаче България не стигне дъното на Венецуела, която напоследък е на режим на тока, като половината богата на петрол държава е на тъмно.

Както е известно, кабинетът е пред оставка и очевидно мижавите 2% ръст в тарифите ще е най-голям провал на Стойнев пред неговите гласоподаватели. Едва пристиснат до стената от двойната криза в енергийния сектор и политическия живот в страната, министърът мълчаливо преглъща увеличаването на цените, като казаното от него преди седмици вече е минало.


Подкрепи Economic.bg