Дянков: Исканията на "Атомстройекспорт" са смешни

Финансовият министър е убеден, че искът на руската компанията няма да успее да мине в съда

136 ~ 1 мин. четене

Като смехотворни определи финансовият министър Симеон Дянков исканията на "Атомстройекспорт". Днес руската компания увеличила на 1 млрд. евро исканите компенсации от Националната електрическа компания на България (НЕК) за отказа от АЕЦ „Белене”.

"Исканията им са смешни, за това сигурно са ги посъветвали техните юристи. Ние тях ги познаваме, те са губили доста дела в Европа, ще загубят още едно ако тръгнат да се борят с нас", коментира Симеон Дянков. Той бе категоричен, че екипът му е добре подготвен и работи заедно с този на министър Делян Добрев.

Според вицепремиера казусът с иска е доста явен, тъй като самият "Атомстройекспорт" дължи на България доста пари. "Ако наистина са решили да ходят по този път ние ще предявим също нашия иск и съответно ще ги разбием в съдилищата", каза още министърът на финансите, като изтъкна, че руската фирма е губила няколко дела в Европа през последните няколко години.

Според Дянков сегашната ситуация с "Атомстройекспорт" няма да се отрази негативно на бъдещи отношения между български и руски търговски организации.

По-рано днес министър Делян Добрев коментира, че за него и екипа му претенциите на "Техностройекспорт" са очаквани. Той обясни, че защитата на страната ни ще бъде поверена на английската адвокатска кантора "White and Case", която по думите му е една от най-добрите и вече е печелила доста дела срещу "Атомстройекспорт".

Междувременно стана ясно, че в парламента инициират създаването на анкетна комисия, която да провери целия процес с вземането на решения по АЕЦ "Белене" и всички подписавани договори по проекта. Резулатите ще бъдат предадени в прокуратурата.

Подкрепи Economic.bg