ЕЦБ запази нивото на основния лихвен процент

Централната банкова институция няма да изкупува повече държавни облигации

160 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

Европейската централна банка (ЕЦБ) запази основния лихвен процент в Еврозоната на ниво от 0.75%, предаде Reuters. Това ще бъде 9-ти пореден месец за рекордно ниското равнище на лихвата.

Президентът на институцията Марио Драги не скри желанието си за засилване на крайно ниските лихви в цялата Еврозона, тъй като ставките на банките се различават в целия валутен съюз.

„След решението на държавите-членки на Еврозоната да окажат спасителна финансова помощ на Кипър в размер на 10 млрд. евро, богатите вложители ще трябва да дадат част от парите си”, отбеляза Драги.

Според анализ на Dutch bank ING, цитиран от CNBC, проблемите на Кипър са достатъчно основателни за понижение на основната лихва на ЕЦБ. Карстен Брезски, главен икономист на банката, обръща внимание, че от началото на годината участниците на финансовите пазари пускат спекулации за евентуално намаление на лихвата, но Марио Драги успяваше да устои на изкушението.

Очаква се промяната в макроикономическата картина от началото на годината да окаже дългосрочно негативен ефект върху икономиката на Еврозоната. Това обаче явно не повлия на решението на ЕЦБ да понижи основната лихва.

Друго от решенията на ЕЦБ, оповестено днес бе, че централната банкова институция няма да изкупува повече държавни облигации.

Подкрепи Economic.bg