ЕК може да глоби България заради ТЕЦ-овете

Ако администрацията докаже, че изпълняваме нормите наказателната процедура ще бъде спряна, каза Искра Михайлова

132 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Предстои неприятна наказателна процедура от Брюксел за превишаване на вредните емисии от големите горивни инсталации - най-вече ТЕЦ-овете. Европейското законодателство е много строго в тази насока. Това каза в ефира на TV7 Искра Михайлова, министър на околната среда и водите.

По думите й до 2016 г. изхвърляните от ТЕЦ-овете вредни емисии трябва да влязат в нови норми. "В България бавно и мъчително се наложи въвеждането на очистващи инсталации и промяна в топлоцентралите. Проблемът е, че доста години сме надвишавали тавана на вредни емисии и затова Брюксел иска наказателна процедура", поясни Михайлова.

Тя добави, че сега трябва да покажем, че от края на 2012 г. и през 2013 г. сме обърнали тенденцията и сме в рамките на нормата. "Ако го докажем процедурата ще бъде спряна на етапа, на който е. Нашата цел е да въведем инсталациите в режим, в който да отговарят на новата директива. По нея срокът за въвеждането на таваните е 2016 г.", разясни екоминистърът.

Според Михайлов нужните средства за всички топлофикации са 850 млн. евро. "По-трудно ще е влизането в границите за азотните оксиди, където трябва да се направят допълнителни инсталации", коментира Искра Михайлова.

Подкрепи Economic.bg