ЕК с по-ниски очаквания за икономическия ръст на България от кабинета

Комисията сви очакванията за повишението на БВП на България до 0.5% през тази и до 1.5% през следващата година

204 ~ 2 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Брутният вътрешен продукт на България ще нарасне с 1.5% през следващата година, се казва в есенната прогноза на Европейската комисия (ЕК). Това е под заложения от правителството ръст на икономиката от 1.8% в проектобюджета за 2014 г. ЕК е по-песимистична и от предишната си прогноза. През пролетта Комисията прогнозира 1.7% ръст на БВП за 2014 г. и 0.9% за 2013 г. Сега ЕК е намалила и очакванията си тазгодишния ръст на българската икономика до 0.5%.

Сериозно разминаване между ЕК и правителството има и по отношение на очакваното повишение на българския БВП за 2015 г. От Брюксел прогнозират 1.8% ръст на икономиката ни през 2015 г., а очакванията на управляващите са за увеличение от 2.9%.

Новата прогноза за растежа на икономиката на Европейски съюз (ЕС) е малко по-оптимистична спрямо пролетната. На годишна база, реалният растеж на БВП през тази година се оценява на 0.0% в ЕС и -0.4% в Еврозоната. През пролетта се очакваше свиване на БВП на Съюза с 0.1% и отново спад от 0.4% за Еврозоната.

Очакванията занапред са икономическият растеж постепенно да набере скорост. За 2014 г. се прогнозира ръст от 1.4 % в ЕС и 1.1% в Еврозоната, а през 2015 г. очакванията са за повишение съответно от 1.9 и 1.7%.

През последните месеци имаше окуражаващи признаци, че икономическото възстановяване в Европа е в ход. Вече има признаци, че европейската икономика е достигнала повратната точка на възстановяване, което е резултат от фискалната консолидация и предприетите структурни реформи. Все още обаче е твърде рано да обявим възстановяването за победа", коментира Оли Рен (на снимката), заместник-председател на ЕК и комисар по икономическите и валутни въпроси. Той даде пример с безработицата, която остава на неприемливо високи нива. Оли Рен призова да се работи устойчив растеж и създаване на работни места.

Подкрепи Economic.bg