Електронното правителство ще премахне подкупите

Интернет специалистите ни са 5 пъти по-евтини от американските, казва Плевнелиев. Днес президентът се среща с българи в Чикаго преди срещата на НАТО

Наталия Малчева, специално за Агенция Икономика от САЩ

 

Електронното правителство ще омете подкупите по ниските и средните нива на администрацията и затова е изключително важно да заработи. Това прогнозира президентът Росен Плевнелиев след края на първата част от посещението си в САЩ, по време на която се срещна с представители на най-големите световни лидери в областта на иновациите и новите технологии.

Държавният глава обобщи резултатите от тези срещи по пантофи в правителственият самолет пред придружаващите го журналисти. Според Плевнелиев корупцията на най-високо равнище е неизбежна. Така е по целият свят, когато става въпрос за милиони, обясни той. Ако успеем да ограничим корупцията на малките и средните равнища, това автоматично ще минимизира и тези на върха, категоричен бе държавният глава.

“Мечтая за деня, когато чиновниците ще казват "не" на министрите”, сподели Плевнелиев. Според него това ще е възможно, когато администрацията започне да носи отговорност за решенията си.

Електронното правителство ще струва 300 млн. евро годишно на държавата, но и ще спестява още толкова, пресметна президентът. В България в момента можеш да отвориш фирма с капитал от едно евро и това ще ти отнеме едва 10 дни. В САЩ, за да направите своя фирма, са ви нужни 30 минути. Това да се случи и у нас ще е целта на проекта София тех парк. Младежите с идеи ще могат да стартират бизнес там, докато си пия кафето и обмислят развитието си. В това време група от икономисти, финансисти, счетоводители и адвокати ще им помагат с нещата и процедурите, които не разбират, за да имат възможност да се съсредоточат върху идеите си.

Към парка ще има и обществен съвет, който ще подпомага стартиращите фирми. В него ще влизат университети, профсъюзи и неправителствени организации. Той трябва да се сформира до юни и вероятно първоначално ще се наложи аз да го оглавя, обясни Плевнелиев.

Ще привлечем големи стратегически партньори в София тех парк и се стремим към пазар от 1 милиард в Европа, Русия и Турция. Клиентите са царете на бъдещето и всеки ще иска да е близо до тях, а ние географски имаме това предимство, обясни той.

Големите фирми като Сиско и Гугъл аутсорсват 80% от бизнеса си в чужбина. Българските инженери са много добре подготвени и работят за 20 долара на час, докато специалистите в Силициевата долина взимат за 60 минути по 100 долара, обясни Плевнелиев. Дори и София тех парк да зацикли, по презумпция създаването му ще е успех, защото ще подобри образованието в сектора и възможностите за добър старт.

Няма лошо във фалитите на фирми и държавите трябва да го разберат, защото върховете и спадовете водят до развитие на предприемачеството, подчерта Плевнелиев. Информационните технологии бяха сектора, в който нямаше отлив в кризата и докато заплатите в земеделието са 420 лева, в туризма – 430 лева, в информационните технологии според НСИ средната заплата е 1 400 лв, подчерта значението на бранша Плевнелиев.

Според професор Капман, с който имах възможност да говоря преди време в България и чиито думи цитира и президентът на САЩ Барак Обама в своята книга 8 от 9-те професии на бъдещето ще са в областта на иновациите и новите технологии, така президентът подчерта ключовото значение на сектора.

 Днес Росен Плевнелиев пристигна в Чикаго за Срещата на върха на НАТО, която ще се проведе на 20 и 21 май.

Основните теми са три - декларация за способностите на НАТО, Афганистан и разработване на механизми за сътрудничество с държавите-партньори на НАТО, обясни държавният глава.

В рамките на срещата Плевнелиев ще проведе и двустранни срещи с президента на Турция Абдуллах Гюл, с президента на Грузия Михаил Саакашвили, с министър-председателя на Канада Стивън Харпър, с министър-председателя на Норвегия Йенс Столтенберг, с министър-председателя на Холандия Марк Рюте,

„Подходих много амбициозно към двустранните срещи, искам да използвам форума да се видя с колкото се може повече световни политици, искам да видят новото лице на българската политика, искам да обменяме информация с тях накъде върви светът, техните икономики, за да можем да сме в час. Когато сте информирани и когато градите доверие, можете много по-лесно да успеете”, каза Росен Плевнелиев. 

Ден преди срещата държавният глава ще се срещне за първи път с най-голямата българска общност в САЩ. Очаква се в зала на Ботаническата градина в Чикаго да присъстват над 100 души. След това Росен Плевнелиев ще посети двете български църкви в града – „Св. Иван Рилски” и „Св. София”. Вечерта президентът ще присъства на честване на 10-годишнината на българското училище „Джон Атанасов” и ще се срещне с Джон Атанасов – младши.

Коментари: 0