"Ердоган би трябвало да се поучи от мен и да подаде оставка"

Бойко Борисов, лидер на ГЕРБ и бивш министър-председател

Цитат на деня:

76 ~ 1 мин. четене

"Ердоган би трябвало да се поучи от мен, когато хората имат различно мнение, подаваш оставка, отиваш на избори и хората те избират като първа политическа сила", коментира бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов напрегнатата обстановка в Турция.

Лидерът на ГЕРБ подаде оставката на кабинета си на 20 февруари под натиска на мащабните протести срещу монополите от началото на годината.

Борисов и Ердоган са се срещнали два пъти по време на мандата на ГЕРБ - през октомври 2010 г. в София и в края на март 2012 г. в Анкара. На втората среща бе подписана декларация за сътрудничество на високо ниво на съвместното правителствено заседание между България и Турция.

Междувременно турският премиер призова незабавно да се сложи край на продължаващите от една седмица антиправителствени протести. "Призовавам към незабавен край на демонстрациите, които изгубиха демократичния си характер и се превърнаха във вандализъм, с разрушаване и обиране на магазини", заяви той.

Късно снощи хиляди посрещнаха турския премиер при завръщането му от обиколката в Северна Африка в демонстрация на сила след седмица на антиправителствени протести из цялата страна. Ердоган направи обръщение към насъбралите се граждани от автобус в летището на Истанбул, излъчено от пряко по телевизиите, докато неговите поддръжници, които бяха блокирали пътищата към аерогарата часове по-рано, скандираха неговото име.

Подкрепи Economic.bg