Европа използва срещата на ЕЦБ да продаде по-евтино дълг

Испания, Германия, Белгия, Франция и Австрия ще се опитат да пласират над 20 млрд. дълг през тази седмица

56 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Най-големите икономики от Еврозоната ще се опитат да продадат над 20 млрд. евро дълг, точно преди срещата на Европейската централна банка (ЕЦБ) на 6 септември. На нея се очаква президентът на банката Марио Драги да разкрие детайли около новата програма за изкупуване на Държавни ценни книжа (ДЦК) на държавите в Еврозоната.

Първа през тази седмица дълг ще продаде Испания, след близо едномесечно прекъсване. Страната ще се опита да пласира около 3 млрд. евро под формата на 2 и 3-годишни Държавни ценни книжа (ДЦК). Днес доходността по 10-годишните ДЦК на Испания достигна 6.86%.

Анализаторите са разделени в мненията си доколко провеждането на аукцион точно преди тази среща е правилно или не. "Провеждането на аукцион толкова близо до срещата е прекалено рисковано", коментира Питър Олрайт от RWC Partners. Според него търгът няма да привлече интереса на инвеститорите.

"Това може да е последният аукцион, който ще бъде с добър резултат за Испания, ако ЕЦБ не осъществи програмата си, а германският конституционен съд не позволи да се даде банков лиценз на Европейския стабилизационен механизъм (ESM)", коментира Джанлука Джиглио, лихвен стратег в швейцарската банка UBS. "Все пак рискът от разочарование е голям", добавя той.

Точно преди срещата на ЕЦБ от 2 август доходността по 10-годишните ДЦК на Испания падна, но след това за един месец тя се покачи с 2.6%. При италианските ДЦК поскъпването беше още по-сериозно - 3.9%.

Освен Испания, през тази седмица дълг ще продаде и Франция. Страната ще се опита да набере 8 млрд. евро точно в деня на срещата. Белгия ще се опита да набере 3.2 млрд. евро, Австрия - 1.21 млрд. евро, а Германия - 5 млрд. евро.

Подкрепи Economic.bg