Европейските борси мощно нагоре

Трейдърите предпочетоха да не "четат" лошите новини

Европейските фондови борси се оцветиха в зелено, като надеждата за нови стимули за икономиките и за бързо сформиране на правителство в Гърция накараха брокерите да загърбят негативните икономически новини, пише агенция Bloomberg.

Песимистични нотки не липсваха през деня. Аукционът, на който испанското министерство на финансите пласира краткосрочен дълг показа несигурност сред пазарните играчи, а лихвата по 12 и 18-месечните испански съкровищни бонове рязко се повиши.

Въпреки това брокерите предпочетоха да се уповават на оптимизма, който се засили след новините, че централните банки ще предоставят нови финансови инжекция, за да помогнат на икономическия растеж. Надеждите за бързо сформиране на гръцко правителство също помогнаха за ръста на борсите.

Германският бенчмарк DAX 30 добави 1,84% към стойността си и приключи на ниво 6363,36 пункта. Френският CAC 40 се повиши с 1,69% до 3117,92 базисни точки, а сините чипове във Великобритания помогнаха на FTSE 100 да се изкачи с 1,73% до 5586,31 пункта.

Коментари: 0