Еврото има възможности за нов растеж

Коментарите на Кристин Лагард засенчиха решението на рейтингова агенция Standard & Poor's да намали кредитния рейтинг на Испания

76 ~ 1 мин. четене

Търговията през тази седмица остана вяла и в тесен рейндж. Единната валута през първите три дни от седмицата спадаше, но не много, удържайки важната техническа подкрепа при 1.2820, което показа, че еврото има възможности за нов растеж. В четвъртък последва поскъпване на еврото, което сложи край на три поредни дни на загуба. Покачването бе провокирано от изказването на председателя на МВФ, че на задлъжнелите икономики от еврозоната трябва да им се даде повече време за бюджетните съкращения. Коментарите на Кристин Лагард засенчиха решението на рейтингова агенция Standard & Poor's, ден по-рано, да намали кредитния рейтинг на Испания.

Към края на седмицата, доларът падна срещу високодоходните валути, докато йената отслабна на валутните пазари след неочакваното понижение на молбите за помощи срещу безработица в САЩ, карайки инвеститорите да продават сигурните активи и да купуват валутите с по-голяма възвръщаемост.

Тази седмица МВФ оповести изследване, което показа, че фискалната консолидация има много по-остър негативен ефект върху растежа, отколкото преди се считаше. Според някои анализатори еврото е върнало загубите след понижението на оценката за Испания, и заради надеждите, че точно тази промяна ще накара Мадрид да поиска по-скоро помощ.

Що се отнася до евентуално ново понижение на еврото, поевтиняване под важното ниво на 1.28 долара ще насoчи инвеститорите към допълнителни продажби. Така или иначе и двете икономики, американската и европейската, изпитват затруднения, но като че ли пазарите предпочитат малко повече еврото, заради предприетите стимули от централните банки, които дават увереност и са в полза на по-рисковите активи.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Подкрепи Economic.bg