Еврото под натиск преди заседанието на ЕЦБ

Златото падна вчера за 7-ми пореден ден поради силата на долара и технически сигнали

100 ~ 3 мин. четене

Еврото се понижи спрямо долара във вторник, наранено от спекулациите, че ЕЦБ може да сигнализира облекчаване на паричната политика или дори намаляване на лихвените проценти на заседанието си тази седмица.

За силата на долара допринесоха данни, показващи, че има подем в активността в сектора на услугите в САЩ, което би могло да се прибави към аргументите в полза на Фед да започне намаляване на програмата си за изкупуване на облигации.

ЕЦБ ще проведе заседанието си този четвъртък. Намаляващата инфлация и прогнозите, че икономиката на еврозоната ще се разшири малко по- бавно от очакваното през следващата година добавиха аргументи в полза на намаляване на лихвения процент, по възможност още на това заседание.

Единната валута достигна дъно за вчерашната сесия на 1.3448 долара, като не успя да направи пробив на 7-седмичното дъно на 1.3441, достигнато в понеделник. Днес еврото възвърна позиции до нивата около 1.35 долара.Техническия анализ също сочи увеличаване на низходящото ускорение на еврото, като продължително намаляване на дълги позиции може да ускори спада на валутата, споделиха анализатори. Следващата цел надолу е 1.3294 долара или 50% корекция на възхода на еврото от юли до октомври.

Единната валута изгуби 0,8% спрямо британския паунд до 0.8394 пенса, падайки до най- ниската си точка от началото на октомври, след като проучване показа, че активността в сектора на услугите в Обединеното кралство е нараснала с най- бързо темпо за последните 16 години през миналия месец, подчертавайки различните перспективи за икономиките на Великобритания и еврозоната.Спрямо долара, паундът нарасна с 0,5% до 1.6083 долара.

Спрямо йената еврото изгуби 0,3% до 133.17 йени, като преди това през деня достигна най- ниската си стойност от 10 октомври до сега.

Доларовият индекс, който измерва силата на долара спрямо кошница от шест основни валути, нарасна с 0,2% до 80.703, оставайки под 7-+седмичния връх на 80.930, достигнат в понеделник.

Спрямо йената доларът остана почти без промяна на 98.62 йени, възвръщайки загубите, след като Института за управление на доставките заяви, че услугите му са нараснали с 1% до 55.4 през миналия месец, обратно на очакванията за спад до 54.0.

Австралийският долар спадна до 0.9514 щатски долара, след като от Австралийската централна банка заявиха, че валутата е неприятно високо и оставиха основния лихвен процент на рекордно ниското ниво от 2,5%.

Златото падна вчера за 7-ми пореден ден поради силата на долара и технически сигнали

Цените на златото паднаха във вторник за 7-ми пореден ден, след като комбинация от силата на долара, технически продажби и слаб интерес от страна на публично търгуваните фондове удължиха губещата серия на благородния метал.

Кюлчетата поскъпнаха по време на ранната нюйоркска търговия, но печалбите скоро избледняха, след като доларът поскъпна, следвайки данни, сочещи, че активността в сектора на услугите в САЩ се е увеличила през октомври.

Техническа съпротива между 100-дневната пълзяща средна на 1320 долара и 50-дневната пълзяща средна на 1335 долара също спира възхода на златото, споделиха търговци.Спот цените при затварянето за деня бяха 1311.37 долара за тройунция.

Американските фючърси върху злато с доставка през декември изгубиха 6.60 долара до 1308.10 долара за тройунция при обем на търговията около 30% под 30- дневната пълзяща средна. Днес ценният метал се търгува на цени около 1313 долара за тройунция.

Златото изгуби 3% по време на 7-дневния спад, записвайки най-дългия си спад от средата на май до сега, притиснато от силните изходящи потоци на публично търгуваните фондове, дължащи се на опасенията, че Фед ще намали паричните стимули.Инвеститорите изместват фокуса си към данните за заетостта извън селското стопанство в САЩ, които ще бъдат публикувани този петък.

Широко разпространени са спекулациите, че ЕЦБ може да сигнализира облекчаване на паричната политика или дори да намали лихвените проценти на заседанието си в четвъртък, което подкрепи доларовия индекс срещу кошница от основни валути, оказвайки натиск върху златото.

Еталонно онлайн проучване на пазара за благородни метали във вторник показа, че физическото търсене сред частните инвеститори е нараснало през октомври до най- високото си ниво от април до сега.

Проучването измерва съотношението между клиентите, които добавят към своите запаси спрямо тези, които ги намаляват, като данните показаха, че купувачите са нараснали до 54,3% през октомври спрямо 53% за септември.

Търсенето на златото от страна на неговия основен консуматор- Индия, не успя да се вдигне и във вторник. Потребителите за закупили малки количества по време на уикенда Дивали, хиндуисткия фестивал на светлините, който традиционно се явява основно събитие, свързано с покупките на ценния метал, заявиха дилъри.

Отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД

Подкрепи Economic.bg