Еврото се понижи до 3-седмично дъно спрямо долара

Изказване на председателя на ЕЦБ Марио Драги срина единната валута

3557 ~ 4 мин. четене

Еврото се понижи до 3-седмично дъно спрямо долара. Единната валута загуби и спрямо йената в сряда, след като председателят на ЕЦБ Марио Драги подчерта рисковете за растежа на Еврозоната и обяви, че монетарната политика ще остане гъвкава.

Еврото възвърна за кратко част от загубите си спрямо долара, след излизането на окончателните данни, показващи, че растежа на брутния вътрешен продукт на САЩ е по-малък от прогнозираното през първото тримесечие. Американският растеж бе задържан от умерените потребителски разходи, слабото инвестиране в бизнеса и намаляващият износ.

ЕЦБ остава основният фокус на инвеститорите. Вчера Драги каза, че икономическото възстановяване в Еврозоната ще бъде постепенно, но крехко. Той добави, че ЕЦБ е много далеч от прекратяването на гъвкавата си парична политика.

Настроения за облекчаване, идващи от ЕЦБ, контрастират с очакванията ФЕД да забави покупките си на облигации по- скоро от останалите централни банки.

Спредът във възвръщаемостите на американските 10-годишни облигации и немските се увеличи до най-високото си ниво от април 2010г. в полза на доларовите активи.

По време на късната следобедна търговия еврото изгуби 0.6% от стойността си до 1.3008 долара, недалеч от най- ниското ниво от 3 юни насам на 1.2983. По време на нюйоркската сесия бе защитена опционна бариера на 1.30, но натискът за продажби в края на краищата проби подкрепата на това ниво.Обемите на еврото спрямо долара бяха 6.3 билиона по време на следобедната търговия.

Спрямо йената еврото изгуби 0.6% до 127.18 йени, като преди това достигна седмично дъно на 126.53.Анализатори посочиха, че причина може да е рязкото покачване в краткосрочните междубанкови лихвени проценти, което би могло да накара ЕЦБ да отговори с облекчаване на монетарните условия, което от своя страна ще се натежи върху еврото. Тримесечният Euribor, който традиционно е възприеман за основен показател на необезпеченото междубанково кредитиране, се е покачил от 0.198% на 21 май до 0.225% на 25 юни.

Междувременно неочакваният спад в крайната стойност на БВП на САЩ причини известна лабилност на пазара. Брутният вътрешен продукт се е  увеличил с 1.8% годишно, обяви Министерството на търговията в своята окончателна оценка.

Традиционният показател за измерване силата на долара - доларовият индекс, се повиши до триседмичен връх на 88.003стимулиран предимно от солидните печалби спрямо еврото, като затвори на 82.948 с увеличение от 0.4% на дневна база. Това бе и шестият пореден ден на печалби за доларовия индекс.

Доларът също така се изкачи до най-високото си ниво от 5 юни насам спрямо швейцарския франк, като последно се разменяше за 0.9428 франка, което е увеличение на стойността му с 0.5%.Зелената валута обаче се търгуваше в ценови диапазон спрямо йената. Той бе много по- ниско в началото на сесията, когато притесненията за парична криза в Китай подкрепиха йената в ролята й на сигурно убежище.

Австралийският долар нарасна с 0.2% спрямо американския си събрат до 0.9276 долара, след като бившият австралийски лидер Кевин Руд попречи на Джулия Гилард да се върне като премиер в сряда. Той си върна поста от третия опит и с изборите на разстояние по-малко от три месеца.

Златото пада до почти тригодишно дъно, след като инвеститорите се пренасочиха към долара

В сряда златото падна до най- ниската си стойност за последните почти три години. Ценният метал е притиснат от силните икономически данни за САЩ, които дадоха тласък на фондовите пазари и подкрепиха плана на ФЕД да започне намаляването на количествените облекчения през следващите няколко месеца.

Кюлчетата, които паднаха през седем от последните осем сесии, се плъзгат надолу откакто председателят на ФЕД Бен Бернанке изложи миналата сряда стратегията да отслаби месечното изкупуване на облигации на стойност 85 млрд. долара на фона на икономическото възстановяване.

Цените на златото, типично възприемани като хедж срещу инфлацията, бяха поддържани през последните години от стъпките на централните банки, целящи да подкрепят икономиките си.

Спот цените се понижиха с 2% до 1221.52 долара за тройунция.От началото на седмицата досега ценният метал е загубил 10% от стойността си или около 150 долара за тройунция.

Силните икономически данни предизвикаха ФЕД да изтегли за по-рано решението си за намаляване на изкупуването на облигации и да го приключи окончателно към средата на 2014г.

Във вторник данни показаха, че потребителското доверие в САЩ е скочило през юни до най-високото си ниво за последните пет години, докато продажбите на нови еднофамилни къщи в щатите се покачи до най-високото си ниво за последните пет години през май.

Когато златото падна най-много за последните тридесет години в средата на април след 12 години на постоянен ръст, силното физическо търсене в Азия помагаше за ограничаване на загубите.

Въпреки това, този път търсенето не се увеличи достатъчно, че да подкрепи цените, тъй като купувачите изчакват настрана цените да се стабилизират. Ликвидните затруднения на Китай подновиха страховете от забавяне у вторият най- голям купувач на злато в света. Шанхайските златни фючърси паднаха с почти 3% вчера.

Търсенето в Индия, най-големият купувач на злато в света, се понижи, след като правителството наложи нови правила, целящи да ограничат купуването на злато, в опит да намали рекордния си дефицит по текущата сметка.

Американският суров петрол поскъпна с 62 цента до 95.94 долара за барел.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Подкрепи Economic.bg