Еврото се понижи до 6-седмично дъно спрямо долара

Слабите икономически данни запазиха живи шансовете за намаляване на лихвените проценти от Европейската централна банка

108 ~ 4 мин. четене

Еврото се понижи до 6-седмично дъно спрямо долара и 3-седмично дъно спрямо йената в четвъртък, поради натискът на разочароващите икономически данни от Еврозоната и от несигурността преди изборите в Италия през уикенда.

Доларът поскъпна до пет и половина месечен връх спрямо т. нар. кошница от осем валути, ден след като протоколът от срещата на Федералният резерв от 29-30 януари бе огласен, и показа, че част от членовете на ФЕД са на мнение, че програмата за закупуване на активи трябва да се забави или да се спре, предвид постигнатия икономически напредък през последните месеци в страната. Нарастващите притеснения на политиците относно разходите и рисковете от тяхната програма за количествено облекчаване засилиха  очакванията на инвеститорите, че централната банка на САЩ може да се откаже от своята програма за стимулиране на икономиката, по-рано от предвиденото.

Спадът в Еврозоната се влоши неочаквано този месец, особено във Франция. Слабите икономически данни запазиха живи шансовете за намаляване на лихвените проценти от Европейската централна банка през следващите месеци и обезценяване на еврото. Вчерашните данни бяха в рязък контраст с пазарните очаквания, че регионът ще в растеж през първото тримесечие на тази година.

Опасенията, че изборите в Италия може да доведат до фрагментиран парламент с неясен лидер, а инвеститорите могат да прибегнат към разпродажба на италиански държавни облигации също бяха във вреда на еврото.

Ничи Вендола, лидерът на лявата партия Свободна Екология и водач в анкетите за избор на италианците, заяви, че страната трябва да търси преразглеждане на правилата за формиране на бюджета на Европейския съюз. Това породи опасения, че Вендола ще настоява за ляво-центристкото правителство и отказване от коалиционно споразумение с досегашния министър-председател Марио Монти, което се разглежда като заплаха за финансовата стабилност в страната.

Еврото поевтиня до 1,3160 долара, най-ниската си стойност от 10 януари досега. Последно за деня еврото се търгуваше за 1,3182 долара, което е спад с 0,7%.

Според техническият анализ, след като еврото премина под своята 55-дневна пълзяща средна на 1.3285 долара, очакванията са за тест на краткосрочната подкрепа на 1,3040 долара.

Спрямо йената еврото поевтиня до 122.23 йени, най-ниското си ниво от края на януари. Последно за деня еврото се търгуваше за 122.78 йени, което е спад от 1,2%.

Дейвид Маки, европейски икономист в JP Morgan в Лондон, заяви, че въпреки напредъка на еврозоната, през последния месец се наблюдава широко  разочарование на макроикономическият фронт, което би било достатъчно основание на ЕЦБ да намали лихвите.

Доларовият индекс, който измерва щатската валута спрямо кошница от валути, се повиши до връх от 81.508 пункта, най-високата му стойност от началото на септември.

Японската централна банка и Английската централна банка обмислят печатането на повече пари и разширяване на балансовите си отчети, с цел намаляване стойността на техните валути.

Валутните стратези на Morgan Stanley предвиждат спадът на долара спрямо йената вероятно да се ограничи на около 92.90 йени, най- ниската стойност достигната на 12 февруари, след което се очаква щатската валута да се покачи отново, за да тества 3-годишния връх на долара спрямо йената от 94.50 йени.

Златото възвърна част от цената си с нарастване от близо 1%

Незадоволителните американски икономически данни повишиха надеждите, че Федералният резерв ще запази политиката си на парични стимули и  потушиха опасенията, че централната банка на САЩ може скоро да спре да купува активи. Ненамаляващите искове за помощи за безработни и слабото покачване на индекса на потребителските цени показаха, че икономиката на САЩ все още се нуждае от стимулите на ФЕД , за стимулиране на икономическият растеж.

Признаците за подобряване на икономиката на САЩ намалиха традиционният статут на златото като сигурно убежище срещу икономическата несигурност. Цената на златото е намаляла с почти 10% за последните три месеца от най-високото си ниво в началото на декември.

Спот цената на златото се повиши с 0,9% до 1576.51 за тройунция, отскачайки от 7-месечното си дъно от  1554.49 долара за тройунция, достигнато по рано през деня.

Пазарни източници заявиха, че резкият спад на златото в сряда не е предизвикан от разпродажба на застрашен хедж фонд. Въпреки това някои анализатори отчитат, че някои хедж фондовете продават повече злато в отговор на увеличените поръчки от страна на инвеститорите за инвестиции в по-рискови активи.

Петролът падна до 3-седмично дъно в четвъртък, след като търсенето на промишлени стоки отчете намаление поради притесненията, че централната банка на САЩ може да намали програмата си за добавяне на ликвидност на финансовите пазари. Американският суров петрол поевтиня с 2,5% до  92,80 долара за барел.

Като потенциално тревожен знак на петролните търговци бяха данните, че американските запаси от суров петрол са достигнали най-високото си ниво от юли 2012 г. досега.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Подкрепи Economic.bg