Еврозоната уверено върви към рецесия

Според Markit Economics мрачните данни през юли показват, че икономиката ще отбележи спад от 0,5 на сто или 0,6 на сто в еврозоната за брутния вътрешен продукт през третото тримесечие

Еврозоната почти сигурно ще попадне обратно в рецесия, показва изследване на стопанския сектор, което подчертава, че немската икономика е също въвлечена в кризата и този път няма да успее да помогне да се избегне това, съобщава Financial Times.

Индексът на производствената активност (Purchasing Managers Index - PMI) е под границата вече седми пореден месец за 17-те членки на еврозоната и в момента е 46.6 пункта. При тълкуването на индекса стойността от 50 пункта показва експанзия на икономическата активност, а под 50 пункта - свиване.

Според Markit Economics, съставител на индекса, мрачните данни през юли показват, че икономиката ще отбележи спад от 0,5 или 0,6% на брутния вътрешен продукт през третото тримесечие. БВП на еврозоната се сви с 0,2% през трите месеца до юни: рецесията се определя след като има две последователни тримесечия на отрицателен растеж.

"Ще е нужно значително усилие през септември, за да се промени този възглед", заяви Роб Добсън, старши икономист в Markit.

Досега Германия, чиято икономика нараства с 0,3 на сто през второто тримесечие, движена от износа и частното потребление,  е помогнала на еврозоната като цяло да избегне по-стръмен път надолу. Опасенията обаче нарастват, че тя няма да помогне за следващите 3 месеца.

Спадът в общата икономика е воден от продължаващо намаляване на новите поръчки, износа и съкращения на разходите.

Коментари: 0