FT за CEZ и регулаторните неволи в Югоизточна Европа

Около 10% от приходите на чешката компания са от българския пазар

228 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Чешката ютилити компания CEZ е изправена пред нови проблеми в дейността си в Югоизточна Европа, след като българският енергиен регулатор каза, че планира да намали цените на енергията от вторник, 5 март, пише в свой анализ Financial Times.

Изданието припомня, че регулаторът (Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) - бел. ред.) планира да намали цените на тока, доставят от ЧЕЗ с 5.3% за дневната и 14.6% за нощната тарифа. Планираното понижение на цените на електроенергията за бита ще засегне и австрийската EVN, както и друга чешка компания - "Енерго-Про". Те контролират по-голямата част на българския енергиен пазар след приватизацията на електроразпределителните дружества в България през 2005 г.

Намерението за сваляне на цената на тока е поредното усложнение за CEZ в България - пазар, от който зависят около 10% от приходите на компанията.

След обявените миналата седмица годишни резултати, ръководството на CEZ заяви, че един от основните рискове, пред които е изправена компанията тази година са регулаторни проблеми в Югоизточна Европа. Собственик на 70% от акциите на ютилити компанията е чешкото правителство.

Лицензът за дейност на CEZ в Албания вече беше отнет. Освен това и в България се прави проверка на дейността на двете дружества на чешката компания, като ДКЕВР вече започна процедура за отнемане на лиценза.

Акциите на CEZ са загубили близо 17% от стойността си на фондовата борса в Прага през последните четири месеца. Тогава се разшумя публично за спора в Албания, а след това и в България, завършва FT.

Подкрепи Economic.bg