Facebook – хит и за родните инвеститори

Според брокерите се очаква поръчките да надхвърлят 30-40 пъти предлаганите акции

Българите, също като американците, проявяват силен интерес към акциите на Facebook. Доста хора са заявили желание да участват в първичното публично предлагане /IPO/ на компанията на 18 май.

Има интерес към акциите на Facebook, дори е по-голям на фона слабата активност на родния капиталов пазар. Това каза  Димитър Георгиев, ръководител направление „Финансови пазари“ в Елана Трейдинг. „Определено клиентите се интересуват, обаждат се, подават поръчки. Ще видим какъв ще е резултатът”, допълни той.

„Елана” приема за последно до утре по обяд /до 12 ч./ заявки за участие в публичното предлагане.

По думите на Георгиев интересът не е от страна на един или двама. „Мога да кажа, че той е по-голям в сравнение с други увеличения на капитала на български дружества през последната година”. Георгиев съобщи, че по-активни са младите хора, повече мъже. Част от тях са професионални инвеститори, друга част са фенове на Facebook и потребители на социалната мрежа.

„Ние ще предлагаме акции от първия ден на вторичната търговия. Клиентите ни ще могат електронно, през нашата платформа, да купуват и продават свободно акциите на компанията. Що се отнася до IPO-то, имаме контакти с мениджъри на емисията, но по принцип е много трудно да се локират акции на инвеститори извън САЩ”, каза още експертът.

Очаква се значително презаписване на емисията. „Според мен то ще е двуцифрен брой пъти. Никой не знае колко ще бъде презаписването, това е пазар. Има слухове, че презаписването ще бъде над 30–40 пъти”, съобщи още той и допълни, че това означава поръчки за 500 млрд. долара, което е 12 пъти брутния вътрешен продукт на България.

По-рано днес беше обявено, че компанията планира да увеличи  ценовия диапазон на книжата си на $34 - $38 за акция заради големия интерес. Предишните стойности бяха в рамките на $28 - $35.

Противоречив интерес към IPO-то на Facebook  беше регистриран и в анкетата на сайта ни www.economymagazine.bg през изминалата седмица. 26% от гласувалите смело заявяват, че биха вложили пари в акции на компанията, защото смятат, че това ще носи печалба. Почти толкова обаче /25%/ са на мнение, че завишените очаквания към това предлагане ще направят от него поредния борсов балон. 20% от вота е на хората, които нямат средства за участие в борсови операции, а още 29% са споделили, че не се интересуват от търговия с ценни книжа.

* Материалът не е препоръка за вземане на инвестиционно решение

Коментари: 0