Финансистите ще са най-търсени в последните месеци на 2012 г.

Едва 16% от работодателите възнамеряват да наемат служители през периода октомври-декември

3611 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Работодателите в секторите финанси, застраховане, бизнес услуги и недвижими имоти в София са най-склонни да наемат нови служители през последните три месеца на 2012 г. Това показва изследване на Manpower проведено сред 751 работодатели в България. От тях обаче едва 16% имат намерение да наемат служители през последното тримесечие.

"Развитието в страните от ЕС обикновено оказва влияние върху българския пазар с известно забавяне във времето. Въпреки несигурността по отношение на бизнес климата в съседните страни, българските работодатели бяха по-оптимистични в своите прогнози за второто и третото тримесечие на годината", коментира Надя Василева, управляващ директор на Manpower за България, Сърбия и Хърватия. По думите й сега оптимизмът за наемане на персонал сред мениджърите очевидно намалява и работодателите стават по-предпазливи в своите очаквания за последните три месеца на годината.

Работодатели само от два региона - София и Пловдив ще наемат нов персонал в месеците до края на годината. Най-песимистични планове за нови назначения имат работодателите във Варна.

Всички участници в анкетата са отговорили на един и същ въпрос - "Как очаквате да се промени общата заетост във вашата компания през трите месеца до края на декември 2012 г. в сравнение с настоящото тримесечие?".

Подкрепи Economic.bg