Финландия заплаши да напусне Еврозоната

Страната не иска да плаща чужди дългове, категорична е Юта Урпилайнен, финансов министър на скандинавската държава

Снимка: Анон Ковачев

Финландия заплаши да напусне еврозоната, пише Wall Street Journal, позовавайки се на интервю дадено пред местната преса от финландския финансов министър Юта Урпилайнен. В публикацията тя казва, че предпочита страната да напусне еврозоната, отколкото да плаща чужди дългове.

"Финландия се е обвързала с членство си в еврозоната и мислим, че еврото е полезно за страната ни. Но няма да сме привързани към единната валута на всяка цена, така че се подготвяме за всички сценарии", защитата тезата си Урпилайнен. "Ние сме конструктивни и искаме да решим кризата, но не на всяка цена", заяви тя.

Скандинавската държава е една от малкото, останали с първокласен рейтинг ААА. Евентуално обединяване на дълговете на страни от еврозоната би повлияло негативно върху този статус. Затова Финландия не приема идеята за такъв тип интеграция, при която се поема колективна отговорност. От интервюто става ясно още, че през следващата седмица Финландия започва преговори с Испания, за предоставянето на финансова помощ за банковия й сектор срещу обезпечение.

Говорителят на Урпилайнен, Мати Хирвола, подчерта пред АФП, че коментарите на министъра не означават, че Финландия планира да излезе от еврозоната. "Всички твърдения, че Финландия ще остави еврото са просто неверни", каза той.

По-рано тази седмица Финландия заплаши, че ще блокира решението, взето на срещата на върха в Брюксел, което предвижда двата спасителни фонда на ЕС да бъдат използвани за закупуване на държавни облигации на свободния пазар. Холандия също се противопоставя на тази идея, макар и не толкова категорично.
Коментари: 0