Фонд на "Елана" спечели награда от Business New Europe

Балансираният фонд на дружеството е постигнал доходност от 18.5%

108 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

"Елана Балансиран Евро Фонд" спечели наградата BNE Best CEE Balanced Fund 2013, като излезе начело сред фондовете с балансирана инвестиционна стратегия с годишна доходност от 18.5% (по данни от БАУД за юни 2012 - юни 2013 г.), съобщиха от управляващото дружество. От там допълват, че това е втора награда за български взаимен фонд в тази класация, след като през 2009 г. "Елана Фонд Паричен Пазар" (сега "Елана Фонд Свободни Пари") застана на първо място в класацията на ниско рисковите фондове в региона със 7.4% годишна възвръщаемост. Призът се връща от списание Business New Europe.

"Елана Балансиран Евро Фонд" е един от фондовете, създадени в първите години на българската фондова индустрия. Той стартира дейност през 2005 г. и за 8 години  успява да улови разцвета на Българска фондова борса, както и да преодолее дълбоката криза от 2008 г. Стратегията му за инвестиране балансира между доход от ниско рискови инструменти като облигации и депозити, и рискова част, която се обляга на подходящия избор на български и европейски акции", коментира Ивайло Пенев, портфолио мениджър от "Елана Фонд Мениджмънт".

Според него през 2013 г. ясно се вижда, че спестителите търсят и по-рискови форми, в които  да инвестират парите си, за да получат по-висок доход в сравнение с традиционните спестовни продукти, особено след като бе въведен данък върху лихвите от депозити. "За 8 месеца тази година активите на българските фондове са се повишили с близо 160 млн. лв., което е достатъчно красноречиво за настроенията на инвеститорите", поясни Пенев.

Подкрепи Economic.bg