Гърция започва нови преговори с "Тройката"

Атина ще се опита да убеди своите кредитори, че изпълнява условията на сегашния спасителен план и повече икономии не са нужни

80 ~ 1 мин. четене

Гръцкият финансов министър Янис Стурнарас ще се срещне днес с представители на Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд, по-известни като "Тройката", съобщава Bloomberg.

Атина ще се опита да убеди своите кредитори, че изпълнява условията на сегашния спасителен план и повече икономии не са нужни. Eдин от спорните въпроси е за нивото на фискални мерки, необходими на Гърция, за да достигне целите си по отношение на бюджетния дефицит.

От последната си визита в Гърция МВФ, ЕЦБ и ЕК настояват приходите от приватизацията през 2014 година да възлизат на 3,8 милиарда евро. Сумата включва планираните за следващата година 2,5 милиарда евро и пренесения от тази година недостиг от 1,3 милиарда евро.

Утре, на 6 ноември, двата най-големи синдиката в страната организират общонационална стачка срещу строгите ограничения, закрепени към спасителния план на стойност 240 млн. евро. Премиерът Самарас обаче заяви, че Гърция не може да си позволи още едно съкращение на заплатите и пенсиите.

Подкрепи Economic.bg