Хамбург забранява автомобилите

До 2034 година в центъра ще се придвижва само с велосипеди

3932 ~ 1 мин. четене

За държава, която е дала на света Мерцедес и аутобаните, представлява гигантски обратен завой да ограничи движението на автомобили. Такива обаче са плановете на втория по големина град в Германия - Хамбург - да забрани изцяло достъпа на коли в центъра на града и да построи мрежа от велосипедни алеи. Това съобщава британският в. "Индипендънт".

Мерките са залегнали в план за градско развитие на Хамбург до 2034 г., наречен "Зелена мрежа". Вместо с коли, в идеалните части на града хората ще се придвижват или с публичен транспорт, или пеша, или с велосипеди по велоалеи, които предстои тепърва да се изграждат между зелените площи.

Около 30 инженери в момента работят по плана за бъдещата зелена транспортна мрежа, която ще покрива 17 000 акра, или 40% от цялата територия на Хамбург. "Зелена мрежа" ще свърже паркове, зони за отдих, игрища и градини със зелени пътеки.

Единственият засега голям европейски град, който развива подобен план, е Копенхаген, припомня "Индипендънт". Датската столица изгражда мрежа от 26 т.нар. велосипедни супермагистрали от центъра на града до крайните му зони. Проектът е част от плановете на Копенхаген да стане град без въглерод до 2050 година.

 

Коментари: 0