Хампарцумян: Богат в България се става с предприемчивост

Хората спестяват, защото не са сигурни за бъдещето си, смята главният изпълнителен директор на "УниКредит Булбанк"

328 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

В България няма природни богатства, които да позволят всички да живеят, без да работят. Богатството тук се създава чрез предприемчивост. Това каза в ефира на Нова телевизия председателят на Асоциацията на банките в България и главен изпълнителен директор на "УниКредит Булбанк" Левон Хампарцумян. Той обясни, че това не означава непременно да се създава фирма, а да се учи, да се повишава квалификацията, да се сменя местоработата и дори да се работи извън България, ако е необходимо.

Според шефа на "УниКредит" хората спестяват, защото не са сигурни за бъдещето си. "Човек за да харчи, трябва да е уверен и да живее в предсказуема среда. Икономиката трябва да работи добре и да си спокоен за работното място. Когато не си уверен, предпочиташ да спестиш нещо", каза Хампарцумян.

Той се присъедини към мнението на икономическия министър Асен Василев и прогнозира по-малко приходи от данъка върху лихвите по депозитите. Когато бившият финансов министър Симеон Дянков въведе налога, той очакваше в хазната да влизат около 140 млн. лв. годишно.

Левон Хампарцумян коментира и постоянните спекулации, че банките-майки теглят средства от дъщерните си дружества в България и така има опасност да ги дестабилизират. "Банковата система на България катастрофира през 1996-97 г. След това се приеха много по-строги правила, отколкото има в Западна Европа", каза той. По неговите думи банките в България са много по-стабилни от техните майки в Гърция например. "Централите не могат безконтролно да смучат пари от тук, за да се подкрепят. Това няма как да стане заради правилата, които съществуват", категоричен е Хампарцумян.

"Парите в нашите банки не са застрашени. Първо, те се ръководят от отговорни хора. После, правилата са много строги. Българската банкова система е малка и ние дори не представляваме сериозен интерес. Не си струва да взимаш пари от тук, да ги носиш някъде и да дестабилизираш нещо, което работи добре", смята той.

Според него лихвените нива в България няма как да са толкова ниски, колкото в Австрия или Германия например, защото икономиките им са много по-силни. "Ако се сравним със Сърбия и Румъния ще видим, че лихвите са по-ниски. В момента лихвите са под нивата от 2008 г., но няма ентусиазъм за потребление и инвестиции. Тогава лихвата не е определяща какво ще се случи", смята банкерът.

Подкрепи Economic.bg