Хедж фондовете повишават залозите си за поскъпване на суровините

Те достигат до най-високите си нива за последните 15 месеца

Хедж фондовете са повишили залозите си за поскъпване на суровините до най-високите им обеми за последните 15 месеца, като по този начин откарват цените в „бичи пазар“, в момент когато сушата в САЩ се влошава, а Федералният резерв сигнализира, че може да предприеме нови стъпки за съживяване на растежа, съобщава агенция Bloomberg.

Нетните дълги позиции на фонд мениджърите по 18-те основни търгувани в САЩ стоки нарастват с 10% до 1,32 милиона фючърса и опции, показват данни на Комисията по търговия със стокови фючърси, цитирани от Блумбърг. За два месеца позициите са се удвоили, и са на най-високите си нива от май 2011. Залозите за поскъпване на царевицата са най-оптимистичните за последните 15 месеца, заради най-лошата суша в САЩ за последните 56 години, докато тези при златото се възстановяват, а при платината се удвояват.

Standard & Poor’s GSCI Spot, индексът следящ 24-те основни суровини, приключи миналата седмица на 20% над дъното си, достигнато през юни, като по този начин изпълнява общоприетия критерий за навлизане в бичи пазар.

"Минутите" от последната среща на монетарните власти от Фед, оповестени на 22 август пък, показаха, че много от хората вземащи решенията във Фед, са „в полза на допълнително монетарно облекчение“ скоро, освен ако няма укрепване на щатската икономика.

Коментари: 0