Интернет - новият наркотик

Над половин милион души в Германия са пристрастени интернет. Потърпевшите показват същите симптоми, както алкохолиците и нарокозависимите. Цяло едно поколение е застрашено

Дойче Веле

 

В един прекрасен ден Клаус губи контрола. Той потъва завинаги в интернет. В началото на 90-те години за първи път влиза в мрежата. Създава си електронна поща, участва в чата, сърфира. "Най-нормалното, което прави човек в началото", казва той. Първоначално той не виси по цял ден пред компютъра. "Виртуалните компютърни игри бяха върхът - World of Warcraft, Final Fantasy и други. Като започнех да играя забравях за времето", признава Клаус. Той изоставя приятели и познати. Яденето и спането също остават на заден план. Прекарва цели нощи в интернет. Денят и нощта сменят местата си, а първата мисъл след ставане от сън е за компютъра.

Извън реалността

Последният доклад на германското правителство за наркотичните и други зависимости показва, че Клаус не е единичен случай. Пристрастяването към интернет се превръща в обществен проблем. Експертите могат само предполагат колко голям е броят на пристрастените.

560 хил. души между 14 и 65 години се смятат за развили зависимост към интернет, а 2,5 милиона са застрашени от пристрастяване, пишат съставителите на доклада.

Досущ като наркоманите

При потърпевшите се наблюдават същите симптоми както при зависимите от наркотици или алкохол, казва Михаел Бендер, главен лекар в клиника по психиатрия, психосоматика и психотерапия. Пристрастените смятат, че не могат да съществуват без интернет. "Мнозина забелязват, че занемаряват другите си социални активности, но не са в състояние да направят нищо срещу това. Те просто не могат да контролират своята пристрастеност към интернет", обяснява Бендер.

Повишеното ползване на интернет не означава непременно, че лицето е пристрастено, уверява Кристоф Мьолер, главен лекар на педиатрията в болницата в Хановер. "Критичната точка се достига, когато настъпят промени в личността, когато детето например престане да ходи на училище и прекрати социалните си контакти", допълва той.

Много често пристрастяването към интернет се съпровожда от типичните за нарокоманията психически проблеми като депресия и страхови неврози. "Чрез интернет много хора компенсират стреса и лошото си настроение, което от своя страна също води до пристрастяване", казва психологът Волфганг Дау от клиниката за зависимости и психотерапия в Бон.

Най-много пристрастени към интернет има във възрастовата група между 14 и 24 години - близо 250 хил. души, или почти половината от всички засегнати. Повечето пристрастени към интернет са мъже. Това обаче не е генерален феномен на зависимостта от интернет. Кристоф Мьолер разказва за ужасяващи случаи, когато заради интернет майки зарязват децата си. Тоест зависимостта не е само мъжки проблем.

Нов подход към дигиталните медии

Пристрастеността към интернет все още не е призната за заболяване в медицинския смисъл на думата, уточнява Мьолер, който през 2008 г. създаде първата клиника за пристрастеност към компютърни игри в Майнц. Междувременно и в други германски градове вече съществуват подобни клиники. По време на тарапията всички пациенти трябва отново да бъдат приучени на благоразумен и здравословен подход към дигиталните технологии. След което постепенно, чрез практически занимания, откриват нови хобита и се завръщат в професионалния живот.

"В 21 век човек всъщност не може да се откаже от медията интернет. Нито в професионалния, нито в личния си живот", казва Кристоф Мьолер. Той апелира към родителите да не инсталират компютър поне в детските стаи, защото децата имат нужда от други сетивни впечатления за своето развитие. Днес обаче и много възрастни не са най-добрият пример за подражание. "Почти няма оперен спектакъл, по време на който да не звънне някой мобилен телефон", казва той.

 

 

Коментари: 0