Инвестирането в златни кюлчета е най-изгодно

Мъжете избират луксозните монетни колекции в ограничен тираж, казва Валентина Григорова-Генчева, директор „Злато и нумизматика” – Fibank (Първа инвестиционна банка)

Автор: Десислава Янкова

- Защо купуването на златни и сребърни монети е добра инвестиция?

Много от монетите имат и нумизматична стойност. С времето те стават обект на повишен интерес от страна на колекционерите, което води до повишаване на цената им. За пример може да послужи монетата на БНБ „Златен български лев”, която през 2002 г. се продаваше на цена от 500 лв., а днес, дори във време на криза и сравнително ограничени финансови възможности за немалка част от хората, се продава и купува в редките случаи, когато е налична, на цена от около 2000 лв. 

- А коя е по-изгодната инвестиция – вложението в монети или в кюлчета?

Ако се гледа чисто прагматично, само какво може да бъде спечелено и то в сравнително кратък период от време – в кюлчета. Но инвестиционните монети не са много по-скъпи, а позволяват да бъдат продавани на по-малки части, отколкото кюлчетата от 100, 250, 500 г и 1 кг. Инвеститори, които не смятат, че в идните 5 години ще им се наложи да продават могат да заложат спокойно на кюлчета от 1 кг злато, които предсатвляват най-изгодната инвестиция по всяко време.

- Какво се купува най-много? Забелязвате ли някаква тенденция на пазара?

През изминалите няколко години интересът към кюлчета от 500 г и 1 кг беше много голям. В момента клиентите предпочитат монети от 1 тройунция (31, 1035 г), както и кюлчета от 50 и 100 грама. Немалка част от хората купуват и сребро – цената му е по-ниска, което го прави по-достъпно. Освен това, по мнението на редица анализатори, среброто е сериозно подценено и скокът в цената му ще бъде по-висок от очаквания ръст при златото.

- Различава ли се изборът на мъжете от този на жените?

Категорично. Особено, когато мъжете купуват за себе си. Най-често те избират луксозните монетни колекции в ограничен тираж. Все пак по-голямата част от колекционерите са мъже! Идеята на много от мъжете е и да инвестират в бъдещето на децата си, да купят ценни монетни серии или кюлчета със сравнително високо тегло, които да останат в наследство. За разлика от тях дамите реагират по-сантиментално – инвестират в себе си като купуват кюлчета-бижута, които могат да бъдат носени или красиви монети за подарък. Любими за жените са и всички кюлчета, монети и медали от благородни метали, посветени на децата. При тези покупки цената рядко има значение, по-важни са красотата и оформлението на опаковката на продуктите.

- Преди време се наблюдаваше истерия по диамантите. Съществува ли тя все още?

Важно е да се знае, че за разлика от благородните метали, диамантите нямат ежедневна котировка на борсите. Това притеснява част от инвеститорите. Определено мога да кажа, обаче, че интересът към диамантите продължава да е висок и е напълно възможно след края на кризата да има скок в търсенето им. 

- Пазарът на злато се стабилизира. Какви са очакванията ви, какви ще са ефектите?

Всички сериозни анализатори и голяма част от търговците на благородни метали очакват сериозен ръст в цените още преди края на тази година. Помним неочаквания бум в цените и търсенето през август 2011 г., не е изключено тази треска за злато да се повтори и през тази година. Неизвестните на европейските и международните пазари са повече от предвидимите събития и това работи в полза на златото като убежище за парите в тежки времена.

- Прогнозират поскъпване на среброто. Според вас това реално ли е?

При среброто ситуацията е по-сложна и по-трудно предвидима, защото повишаването на котировките е свързано и с очакванията за увеличена индустриална употреба. На фона на новините за умерен растеж на световната икономика е логично да предвидим и умерен ръст в цената на среброто. Очаквам до края на т.г. цената му да варира около 35-40 щатски долара за тройунция.

- Как могат закупени монети или кюлчета да бъдат препродадени отново?

От началото на март 2012 г. „Първа инвестиционна банка” АД започна изкупуване на кюлчета и монети от инвестиционно злато и сребро. При осъществяването на сделки с изделия от благородни метали Fibank спазва всички критерии за качество на Лондонската метална борса и международните стандарти за етична търговия.

Всеки работен ден, считано от 5 март 2012 г., „Първа инвестиционна банка” АД обявява на своя Интернет сайт един път дневно, в 11,00 часа, цена купува  за 1 тройунция и за 1 грам злато с проба 999.9/1000 и за 1 тройунция и за 1 грам сребро с проба 999/1000. Цените подлежат на промяна при договаряне в зависимост от котировките на международните пазари и състоянието на предлаганите кюлчета и монети. Банката сключва сделки за изкупуване на инвестиционно злато и сребро  само с дееспособни лица (лица над 18 г.).

„Първа инвестиционна банка” АД купува инвестиционно злато и сребро само в офиса си в гр.София на пл. „Народно събрание” №12 чрез дирекция „Злато и нумизматика”, за да гарантира с експертиза автентичността на изкупуваните продукти от благородни метали.

- Какви са специалните предложения на банката за абитуриентите?

През тази година лансираме няколко нови продукта на пазара, насочени както към девойките, така и към завършващите младежи. На дамите е посветена най-новата колекция дизайнерски кюлчета-медальони на швейцарската рафинерия ПАМП – „Wings” („Криле”). Тя отдава почит на полета на най-елегантните и леки крилати същества. Свързани с флорални елементи, пеперудата и миниатюрното колибри са неповторимо деликатни символи на женствеността и финеса. Кюлчетата-медальони от серията icOns „WINGS” (КРИЛЕ) са изработени от 1/5 тройунция (6,22 грама) сребро с проба 999/1000 или злато с проба 999,9/1000. В традицията на ПАМП, на реверса на всеки слитък от колекцията е поставена маркировка, която гарантира неговата автентичност. Всяко кюлче-медальон е снабдено с верижка от сурова коприна и бижутерска закопчалка. Опаковано е в торбичка от органца и в картонена луксозна кутия на ПАМП.

Повече към момчетата е насочена новата монета, разработена с участието на експерти от ПИБ и отсечена в швейцарската рафинерия ПАМП от 2 тройунции сребро с проба 999/1000 – 62 г с частично позлатяване и висок релеф – „Гугъл ЗУУМ София”. Монетата представя централната част на София, както на карта в Гугъл. Изобразени са и позлатените фасади на някои от емблематичните сгради в столицата – „Народен театър Иван Вазов”, храм-паметник „Александър Невски”, Парламента и др. Вярваме, че съвременното звучене на тази уникална монета ще я направи привлекателна за много млади хора.

Монетата е включена и в луксозна колекционна серия от 5 монети х 2 тройунции сребро с частично позлатяване, където наред със София са представени карти и на Ню Йорк, Париж, Токио и Берлин. Щастливи сме, че нашата столица се нареди между първите културни столици на света, изпреварвайки други градове на Балканите и в Източна Европа.

- Коя е най-предпочитаната серия от зрелостниците?

Абитуриентите харесват кюлчетата-медальони от злато и сребро от сериите „Skins” и „Blooms”, талисманите „Форс”, които носят младежки дух и имат характерно минималистично дизайнерско оформление. Много от техните близки купуват и прекрасния сребърен медал с двустранно позлатяване „Твоят ангел-хранител” – един от най-хубавите подаръци за малки или порастнали деца, чудесно послание за всички, които поемат самостоятелно по своя път в живота.

 

Коментари: 0