Инвеститорите залагат за разпад на Еврозоната

Доходността по германските ДЦК остава 0% и това кара анализаторите да смятат, че се чака идването на нова силна германска валута

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Инвеститорите продължават да купуват германски държавни ценни книжа (ДЦК) при 0% доходност. Причината да държат облигациите, без да са си гарантирали печалба от това, са спекулациите, че след евентуалното разпадане на Еврозоната местната германска валута ще получи силен тласък и в крайна сметка инвеститорите ще бъдат компенсирани за нулевата доходност.

"Ако сега купуваш германски активи деноминирани в евро, след това можеш да се окажеш притежател на най-силната валута при евентуално сриване на Еврозоната", коментира Джейми Стюард, от Fidelity Management and Research Co. "Няма много стойност в германските ДЦК при тези нива на доходността и единствената и правдоподобна причина да притежаваш тези книжа е рискът от деноминация", добавя той.

На 1 юни доходността по 2-годишните ДЦК на Германия падна под 0% и беше отрицателна през всички дни до 6 юли. Именно тогава европейските лидери обявиха, че работят по план, който да се справи с дълговата криза, и тогава инвеститорите отново започнаха да залагат на еврото.

Вероятността държавата да напусне паричния съюз до края на 2014 г. се увеличи до 66% през миналата седмица от 64% седем дни по-рано, по данни на Intrade.com.

"Валутната търговия е основният двигател на доходност не само в Германия, а също в Швейцария, Франция, Австрия, Холандия и Белгия", коментира Майкъл Моркович, старши стратег в Credit Suisse Group. "Дълговите проблеми на периферните икономики е силата на Германия, Австрия и Франция. Без тази слабост по-силните държави никога не биха платили толкова ниски доходности", смята той.

Коментари: 0