Ирландия и Португалия имат 7 години да се разплатят с кредиторите

Еврозоната е решена да подкрепи Ирландия и Португалия в усилията им да се върнат на пазарите и успешно да излязат от спасителните програми

96 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

Финансовите министри от Еврозоната, които се събраха днес в Дъблин, договориха отпускането на 7-годишен градисен период на Ирландия и Португалия за изплащане на кредитите, отпуснати от Европейския съюз (ЕС). Целта е да се помогне на двете страни да се върнат възможно най-бързо на свободните финансови пазари, предаде BBC.

„Еврозоната е решена да подкрепи Ирландия и Португалия в усилията им да се върнат на пазарите и успешно да излязат от спасителните програми”, коментираха министрите от Еврогрупата.

Дъблин и Лисабон бяха отрязани от нормален достъп до финансиране през 2010 и 2011 г. и бяха принудени да поискат спешна помощ от Брюксел. Удължаването на срока за погасяването на заемите ще намали товара върху икономиката и ще помогне на страните да гледат по-уверено напред, вместо да мислят непрекъснато как да съберат средствата за вноските.

Средният матуритет за всички отпуснати помощни кредити за Ирландия е 12.5 години, а за Португалия се движи между 12.5 и 14.7 години според това кой от фонд на ЕС идват средствата. Ирландия очаква да се върне на свободните пазари за капитали по-късно тази година, а Португалия – някъде през 2014 г.

Подкрепи Economic.bg