Испания обмисля помощ от облигационната програма на ЕЦБ

Страната, която вече си осигури спасително финансиране за банковата си система на стойност до 100 млрд., се бори с понижаването на бюджетния дефицит и с натиска на международните рейтингови агенции

100 ~ 1 мин. четене

Испания обмисля дали да потърси помощ по програмата за изкупуване на държавни облигации на Европейската централна банка, но не планира пълна спасителна помощ, е заявил премиерът на страната Мариано Рахой, цитиран от финландски вестник, съобщава Ройтерс.

Той е посочил също, че няма възражения срещу мониторинг от страна на Международния валутен фонд по условията за каквато и да било помощ.

„МВФ вече наблюдава нашата икономика“, е казал той за финландското издание по време на посещението на премиера на скандинавската държава Юрки Катайнен в Мадрид.

През миналата седмица ЕЦБ обяви, че ще стартира нова програма за изкупуване на държавни облигации, за да понижи разходите за заемане на средства от пазарите на държавите от еврозоната с най-сериозни финансови проблеми, която ще изисква молба от тяхна страна за помощ от спасителния фонд за еврозоната и ще налага строги условия.

Испания, която вече си осигури спасително финансиране за банковата си система на стойност до 100 млрд., се бори с понижаването на бюджетния дефицит и с натиска на международните рейтингови агенции.

Подкрепи Economic.bg