Износът на България за ЕС е нараснал с 6.6%

Основни търговски партньори на България са Германия, Италия, Румъния, Гърция и Франция,

148 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

През периода януари-юли 2013 г. износът на България за Европейския съюз (ЕС)  се е увеличил с 6.6% спрямо същия период на предходната година и е в размер на 14.7 млрд. лева, сочат данни на Националния статистически институт (НСИ).

Основни търговски партньори на България са Германия, Италия, Румъния, Гърция и Франция, които формират 68.8% от износа за държавите-членки на ЕС. През юли 2013 г. износът за ЕС се увеличава със 7.9% спрямо същия месец  на предходната година и е на стойност 2.4 млрд. лв.

Вносът на България от ЕС за периода януари-юли 2013 г. нараства с 1.0% спрямо същия период на предходната година и е в размер на 17.3 млрд. лв. Най-голям е стойностният обем на стоките, внесени от Германия, Италия, Румъния, Гърция и Испания. През юли 2013 г. вносът на България от държавите-членки на ЕС, се увеличава с 6.8% спрямо същия месец на предходната година и е в размер на 2.8 млрд. лв.

Най-голям ръст при износа е отбелязан в секторите „Безалкохолни и алкохолни напитки” (28.5%) и „Химични вещества и продукти” (24.0%). Най-голям спад се наблюдава при износа от сектор „Минерални горива, масла и подобни продукти” (15.6%). При вноса от ЕС най-голямо процентно увеличение е отчетено в сектор „Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход” (11.4%), а най-голямо намаление  се наблюдава в сектор „Машини, оборудване и превозни средства” (4.7%).

Подкрепи Economic.bg