Йената нараства срещу долара

Новозеландската централна банка има готовност за интервенции ако обстоятелствата го налагат

120 ~ 3 мин. четене

Йената нараства днес срещу долара заради несигурността около степента на агресивност на монетарната политика в Япония след сигналите за разногласие сред политиците относно стратегията. Според дилъри спада на йената може да се забави, отчасти и заради съмненията дали Японската централна банка ще одобри идеята за покупки на чуждестранни държавни облигации, за да осигури монетарни стимули. В допълнение, японските политици могат да станат по-предпазливи когато говорят за йената след резултата от срещата на Г-20 в Москва през изминалия уикенд.

Г-20 не определи Токио като манипулиращ валутните курсове с цел конкурентно предимство, но също така заяви, че нейните членове трябва да се въздържат от конкурентна девалвация. Долар/йена слезе на 93.43 и остава под 33-месечния връх от 11 февруари на 94.46. Очакванията са за търговия в рейндж. По-рано през седмицата зелените пари бяха в силни позиции, тъй като Япония избегна директна критика от колегите си в Г-20 по отношение на дръзките си реинфлационни планове. Доларът обаче беше нестабилен срещу йената във вторник, когато японския финансов министър Таро Асо обяви, че не обмисля покупки на чужди облигации с цел облекчаване на монетарната политика. Коментарите на Асо дойдоха само ден след като министър-председателя Шинзо Абе заяви, че това е един възможен вариант.

Пазарите са в изчакване и на повече яснота около избора на правителството за нов управител на ЯЦБ, който да замени Масаки Ширакава. Забавяне на номинацията породи слухове за разногласия между премиера и финансовия министър около личността, която трябва да ръководи централната банка и да предприеме по-агресивни мерки за преборване на дефлацията. По-рано се очакваше министър-председателя да обяви номинацията през тази седмица, но министърът на икономиката Акира Амари съобщи вчера, че правителството няма да номинира управител преди завръщането на Абе от обиколката в САЩ, която ще се проведе между 21 и 24 февруари.

Еврото скочи на 1.3415 срещу долара и е подкрепено след данни от вчера, показали силно подобрение на икономическите настроения в Германия. ЗЕВ индекса нарасна до най-силни нива след април 2010 година, надминавайки и най-високите прогнозирани резултати. Кросът евро/йена е стабилен на 125.15. Новозеландският долар падна срещу американския си съименник до 0.84 при коментарите на управителя на централната банка Греъм Уилър, че местната валута е значително надценена в сравнение с икономическите фундаменти. Уилър съобщи, че ръководената от него институция има готовност за интервенции на валутните пазари ако обстоятелствата го налагат. В петък новозеландският долар удари връх от 0.8534, което беше най-силна стойност след септември 2011 година.

Обратна корелация между борсовите индекси и златото

Златото изпитва затруднения да се задържи над 1600 долара за тройунция заради намаляващия интерес при търсенето на сигурност след сигналите за подобрение на световната икономика, който надвишава спекулативните покупки от Азия.

Жълтият метал може да продължи последната структура на търговия, при която цената първоначално нараства с подкрепа от купувачите в Китай и другите азиатски държави и да спада след азиатската търговия.

Спот цената днес е 1607 долара за тройунция при спад вчера до почти 1600 долара, което е много близо до 6-месечното дъно от миналата седмица на 1598 долара за тройунция. Технически анализатори предполагат, че златото ще тества подкрепата при 1599 долара, като пробив тук ще доведе до допълнителен спад към 1582 долара.

Формирането на "смъртоносно пресичане" на графиките, при което 50-дневната пълзяща средна преминава под 200-дневната пълзяща средна също предполага поевтиняване. От друга страна обаче нивата на RSI индикатора под 30 индикират, че пазара е свръхпродаден.

Увереността в икономическото възстановяване изпрати индексите Стандарт енд Пуърс и Дау Джоунс до 5-годишни върхове. Първият от двата отчита покачване от началото на годината със 7%, докато в същото време златото регистрира спад от 4%.

Последната добра новина за световната икономика дойде вчера от Германия, където настроенията на бизнеса са нараснали до най-високи нива за последните почти 3 години. Това увеличи оптимизма, че най-лошото от кризата в еврозоната е преминало.

Днес инвеститорите ще следят стенограмата от последното заседание на Федералния резерв, за да преценят отношението на централната банка към монетарната политика. Освен ако ФЕД не е използвал много песимистични коментари златото няма как да реагира със силно рали.

Активите на най-големия златен фонд в света SPDR Gold Trust спаднаха с повече от 3 тона до 1319.964 тона към 19 февруари, което е най-ниска стойност за последните почти 5 месеца.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Подкрепи Economic.bg