Жерар Депардийо бяга от Франция заради данък "лукс"

Френският актьор ще се премести в Белгия, където вече има къща

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Един от най-известните актьори на Франция - Жерар Депардийо ще се премести да живее в Белгия, за да избегне данък "лукс". Налогът от 75% засяга всички хора с доход над 1 млн. евро годишно.

Самият актьор е казал, че вече си е купил къща в Нешен, провинция Ено, която се намира близо до границата с Франция. Френското списание Le Point определя градчето като "данъчен рай". То е все по популярно сред френските богаташи, които бягат от високите данъци, но същевременно могат да се връщат когато пожелаят. "Нешен е по-малко бляскав от Лондон, Женева, Брюксел, а климатът е по-малко приятен от този в Монако, но 27% от жителите му са французи", пише изданието.

Белгийският вестник Le Soir вече писа, че френският актьор е на път да стане собственик и на ресторант.

 "Обичам родината си, но да ти вземат данък в размер на 75% от доходите е чудовищно", заяви 63-годишният актьор. "Колкото до ресторанта, искам да го купя не за да печеля от него, а заради страхотните деликатеси, които приготвят в него", уточнява още той.

Times отбелязва, че състоянието на Депардийо никога не е било разкривано, но вероятно никак не е малко. Актьорът е собственик на продуцентска компания, винарни в Анжу, Бордо, Италия и Мароко, а освен това притежава и ресторант в Париж.

Коментари: 0