КФН спря търговията с акциите на ЧЕЗ и "Енерго-Про"

От Комисията обявиха като причина масовото разпродаване на акции в последните дни

3737 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Комисията за финансов надзор (КФН) спира за три дни търговията с акциите на двете електроразпределителни дружества - ЧЕЗ и "Енерго-Про". Причината е масовото разпродаване на акции в последните дни, породено от медийните изказвания по темата с лиценза на ЧЕЗ.

Само няколко минути след вчерашното изказване на премиера Бойко Борисов, че ЧЕЗ ще загуби лиценза си до края на деня, акциите на дружеството се сринаха с 25%, и това принуди Българската фондова борса да спре търговията с книжата на "ЧЕЗ Разпределение" АД и "ЧЕЗ Електро България" АД. При "Енерго-Про Мрежи" АД и "Енерго-Про Продажби" АД също започнаха масови разпродажби, което накара борсовия оператор да спре търговията и с тези две емисии.

За своето решение днес КФН се позовава на чл. 118, ал. 1, т. 1 и т. 4 от Закона за пазарите на финансови инструменти. Административната мярка ще засегне емисиите с ISIN BG1100025110, емитирана от "ЧЕЗ Разпределение България" АД, ISIN BG1100024113, емитирана от "ЧЕЗ Електро България" АД, ISIN BG1100026118, емитирана от "Енерго-Про Мрежи" АД и ISIN BG1100027166, емитирана "Енерго-Про Продажби" АД, за периода от 20.02.2013 г. до 22.02.2013 г. включително.

"Във връзка с динамиката на така стеклите се събития, касаещи капиталовия пазар в България, Комисията за финансов надзор уверява всички участници в него, че предприема незабавни действия с цел успокояване на пазара. Масовото разпродаване на акции в последните дни, което касае както споменатото дружество, така и всички сделки, извършвани на Борсата, повлияно от медийни изявления по темата, е действие, което би могло да "изкриви" реалното състояние на пазара. Основна цел на българския регулатор винаги е била, е и ще бъде защитата на интересите на инвеститорите, поради което смятаме за необходимо извършването на поредица от действия, в подкрепа на нормализирането на пазарната среда и осигуряване на стабилността на пазар", е официалното съобщение на Комисията.

От там обявиха, че има необходимост от  "осигуряване на достатъчно време, през което информацията, която би повлияла и имаща значение за цената на финансовите инструменти, емитирани от "ЧЕЗ Разпределение България" АД и „ЧЕЗ Електро България" АД, да достигне до инвеститорите и да се гарантира тяхната равнопоставеност, ограничаването на системния риск за емисиите финансови инструменти, емитирани от „Енерго-Про Мрежи" АД и „Енерго-Про Продажби" АД, както и минимизирането на вредните последици и прекомерните загуби по експозиции в съответните финансови инструменти, с оглед защита интересите на инвеститорите и гарантиране на стабилност на финансовия пазар."

Подкрепи Economic.bg