КТ "Подкрепа" ще представи проблемите във въгледобива

Само преди дни от миньорския синдикат към Конфедерацията заявиха, че въгледобивът у нас е пред фалит

184 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

КТ "Подкрепа" свиква пресконференция за проблемите във въгледобива. Повод е трагедията в "Ораново" и откритите пропуски в работата на други рудници, предаде БНТ. Само преди дни от миньорския синдикат към Конфедерацията заявиха, че въгледобивът у нас е пред фалит. Причината за това - намаленият капацитет на топлоцентралите.

В същото време на фона на притесненията от закриване или ограничаване на въгледобива, от синдиката отчитат лошите условия на труд в много мини в страната. Всичко това създава липсата на сигурност у работещите. В Югозападна България вече се говори за съкращаване на персонала в Бобов дол и в останалите мини. Вчера работещите там излязоха на протест.

Работна група, която включва представители на министерствата на вътрешните работи, на труда, на икономиката, както и работодатели и синдикати ще прегледа цялата нормативна уредба, за да не се допускат трагедии, като тази в "Ораново". В рамките на месец се очакват конкретни промени и нови мерки за безопасност. В момента във въгледобивните мини работят около 14 000 души.

Подкрепи Economic.bg