Кабинетът отпуска 41 млн. лв за най-уязвимите групи

Нашата идея е да използваме работещи в момента и уставени с години мерки за прилагане на субсидирана заетост, отбеляза Деяна Костадинова

208 ~ 1 мин. четене
Автор: Силвия Георгиева

Близо 41 млн. лв ще отпусне служебният кабинет за финансиране на спешния пакет от мерки за осигуряване на заетост и подпомагане на домакинствата у нас. Новината беше оповестена от социалния министър и вицепремиер Деяна Костадинова. До края на утрешния ден работната група с представители на държавата, бизнеса и синдикатите ще направи преглед на мерките, с които да бъдат подкрепени уязвимите социални групи, като се използва този ресурс.

По думите на Костадинова, правителството ще предложи основната част от парите да бъде насочена към разкриване на работни места. Колкото до финансовата подкрепа за хората, очаква се първите помощи да стигнат до тях в края на април или началото на май.

„Нашата идея е да използваме работещи в момента и уставени с години мерки за прилагане на субсидирана заетост, като например Програмата от социални помощи за заетост. Имаме желание да насочим, макар и неголям ресурс, и към подкрепа за започване на самостоятелна стопанска дейност”, отбеляза вицепремиерът.

„Що се касае до другите две групи, едната група, към която бихме желали да насочим ресурс, са лицата, които с до 10 лв надхвърлят дохода за отпускане на енергийни помощи. Дадените откази към този отоплителен сезон са 36100, но в момента, в който дадем възможност да се кандидатства отново, със сигурност ще има и допълнителни молби. Последната група - това са децата с увреждания, подкрепа на децата с увреждания. Надявам се до края на април - началото на май да можем да започнем първите траншове”, допълни още Костадинова.

 

Подкрепи Economic.bg