Кафето от автомат скача с 60%

До края на октомври всички вендинг машини трябва да бъдат свързани с НАП

120 ~ 1 мин. четене

От края на октомври кафемашините ще пускат вече по-скъпо кафе. Очаква се то да скочи с около 60%, след като до края на октомври всички вендинг машини трябва да бъдат оборудвани с фискални устройства и да бъдат свързани с Националната агенция за приходите (НАП).

Наредбата се отнася и за детските автомати за топчета и плюшени играчки, както и развлекателните колички.
От НАП припомниха, че секторът, който засяга апаратите на самообслужване, е бил облагодетелстван, защото останалият бизнес у нас още през март свърза фискалните си устройства с данъчните. При кафемашините или тази за сандвичи касовият бон няма да се издава на хартиен носител, а ще бъде визуализиран на екрана на автоматите. Вече има и друга алтернатива за техните собственици.

„Част от вендинг машините и развлекателните машини се намират в обекти на закрито, те не винаги са на улицата. Често там работи персонал, дали на съответния търговец или на някой друг търговец, което отваря една възможност тези машини да спрат да оперират с пари, били те банкноти или монети, а да оперират с жетони, които да бъдат продавани след издаване на касова бележка", заяви пред БНТ Росен Бъчваров, говорител на НАП.

От приходната агенция са категорични, че фискални апарати за вендинг машини вече се продават на пазара, а фирмите, от които могат да се закупят, са четири.

Само до края на годината новата наредба ще осигури на държавния бюджет допълнителни 10 млн. лв. Санкцията за търговец, който не се е свързал с НАП, е 10 хил. лв. и затваряне на обекта.

Подкрепи Economic.bg