Как трябва да изглежда мюсюлманката в арабските страни

Проучване на института по социални изследвания към Мичиганския университет хвърля светлина относно различните разбирания спрямо жените в страни като Тунис, Турция, Ливан, Саудитска Арабия, Ирак, Пакистан и Египет

Снимка: Daily Mail

5098 ~ 1 мин. четене

Начинът, по който жените в арабските страни трябва да се обличат, е гореща тема през последните месеци. Проучване на института по социални изследвания към Мичиганския университет хвърля светлина относно различните разбирания спрямо жените в страни като Тунис, Турция, Ливан, Саудитска Арабия, Ирак, Пакистан и Египет, съобщава Daily Mail.

Проучването, обхващащо седемте страни, стига до извода, че жената трябва да прикрие косата си изцяло, но не и лицето. Участниците в проучването са били накарани да посочат между 6 изображения на различно облечени жени „коя жена е облечена най-подходящо за публични и обществени места?“.

По-голямата част от анкетираните - 57 на сто в Тунис, 52 на сто в Египет, 46 на сто в Турция и 44 на сто в Ирак - смятат бялата забрадка за най-подходяща за мюсюлманката. По-консервативната черна забрадка или "чадор" е вторият любим избор на граждани в Ирак, Пакистан и Египет. 63 на сто от анкетираните в Саудитска Арабия и 32 на сто в Пакистан пък избират втората най-консервативна форма на рокля - никаб. Бурката е най-предпочитана в Саудитска Арабия, където 11% от участниците я намират за най-подходяща.

Според проучването, Ливан и Турция се оказват най-либерални по отношение на обличането.

Коментари: 0