Кастратор на прасета с републиканска номинация за Сената

Джони Ърнст се обявява за орязване на бюджета и против Obamacare

Снимка: Bloomberg

Автор: Стилиян Гребеничарски

Джони Ърнст спечели републиканската номинация за Сената от щата Айова. 43-годишната дама доби широка популярност по време на кампанията с видео изтъкващо качествата ѝ на прецизен кастратор на прасета, пише Bloomberg.

В предизборния си клип, озаглавен Squeal (квичене), Ърнст набляга на провинциалния си произход и сравнява способностите си в кастрирането на прасета с борбата ѝ за орязване на бюджетните разходи. „Вашингтон е пълен с големи прахосници. Нека да ги накараме да изквичат!”, апелира тя. Във видеото тя е представена като „майка, войник и консерватор”.

Освен против неефективните харчове, Ърнст се обявява и срещу плановете на президента Барак Обама за реформи в здравеопазването (Obamacare) и за балансиране на бюджета. Ърнст се обявява и в подкрепа на правото за носене на огнестрелно оръжие, определяйки го като фундаментално.

Тя понесе сериозни критики за друг свой видео материал, озаглавен „Изстрел”, излъчван на фона на зачестилите масови стрелби в САЩ. През март, студент от Университета на Калифорния застреля шестима души и рани няколко други след като откри огън в университетския кампус.

Джони Ърнст е спечелила над половината (56%) от гласовете в надпревара с още четирима кандидати. Тя ще се изправи срещу демократа Брус Брейли - настоящ представител в долната камара на щатския Конгрес, който не срещна съпротива във вътрешните избори. Двамата ще се борят през ноември за мястото на оттеглилия се сенатор-демократ Том Харкин, който се пенсионира след пет мандата в Сената. Никога досега щатът Айова не е изпращал жена в Конгреса, а това ще са първите избори за Сенат от 1974 г. насам.

Ърнст се нуждаеше от поне 35% подкрепа за да може номинацията да не бъде решена от партийното събрание в щата, където делегатите щяха да имат възможност да изберат всеки от петимата кандидати, както и напълно различен човек.

Номинираната от републиканците се ползва с разнообразна подкрепа - от кандидата за президент на партията през 2012 г. Мит Ромни и Американската търговска камара до бивши губернатор на Аляска Сара Пейлин и сенаторът на Флорида Марко Рубио.

Bloomberg посочва, че надпреварата в Айова е сред най-следените от тазгодишните кампании за Сената, след като републиканците се нуждаят от само шест места повече от демократите за да имат мнозинство в камарата.

Коментари: 0