Ким Чен Ун насрочи исторически избори

Практически „избор" за парламент през март месец обаче няма да има, защото на вотовете в страната във всеки избирателен район има един единствен кандидат на коалицията Демократичния фронт за обединение на отечеството

152 ~ 1 мин. четене

Лидерът на Северна Корея Ким Чен Ун насрочи парламентарни избори за 9 март. Събитието е историческо за управлението на диктатора, който пое властта преди две години. На 9 март корейците ще глсуват за нов парламент.

Практически „избор" обаче няма да има, защото на вотовете в страната във всеки избирателен район има един единствен кандидат на коалицията Демократичния фронт за обединение на отечеството. В нея влизат управляващата Корейска работническа партия и по-малките й сателити.

Изборите за Върховно народно събрание се провеждат на всеки четири години и е висшият ръководен орган в страната. Той обаче заседава официално едва по няколко дни два пъти в годината, когато приема бюджета и уточнява управленската си програма. Последните парламентарни избори се проведоха през 2009 г. с активност от 99,98%.

Парламентарни сесии пък има веднъж или два пъти годишно. Те са добре дирижирани и се фокусират върху въпроси, свързани с бюджета, като законите по традиция се приемат единодушно.

Коментари: 0