Китай забрани скъпите магистратури за държавни служители

Мярката е част от плана за борба с корупцията на премиера Ши Дзинпин

Китай забрани скъпите магистратури за държавни служители
Автор: Стилиян Гребеничарски

Китай забрани държавните служители да приемат стипендии за скъпи магистърски програми, пише BBC. Мярката е част от усилията на премиера Ши Дзинпин за борба срещу корупцията.

Ограничението засяга ръководни кадри в правителството, китайската комунистическа партия и държавни компании. Те ще могат да се записват за обучение, но само ако заплащат сами таксите си и след изрично разрешение.

Как, обаче, се е стигнало дотам висококачественото образование да е ключова предпоставка за порочната практика?

Специализираните магистърски програми в областта на бизнес администрацията за хора със значителен управленски опит, обикновено поне петгодишен (така наречените Executive MBA), често струват над 100 хил. щатски долара. Те са особено желани, тъй като освен качествена теоретична подготовка предоставят и нещо друго много съществено - връзки. Повечето бизнес училища предоставят буквално свободен прием за висши ръководители на държавни компании или административни институции. Освен пълните стипендии, те „предлагат“ и занижени критерии за прием.

Целта е учебните заведения да станат атрактивни за заможните представители на частния сектор, които да имат възможност да създадат ценни контакти. Контакти, които в бъдеще възвръщат инвестицията, често с практики извън закона. Между 5-8% е делът на държавните служители в този тип програми, а огромна част от тях са записани именно благодарение на стипендии от университетите.

Сред тези дипломирали се в подобни програми в миналото са високопоставени и признати технократи като Хуан Кифан, кмет на Чунцин - четвъртият по големи град в Китай и една от четирите директно контролирани общини, заедно с Шанхай, Пекин и Тяндзин. Той е и приближен на изпадналия в немилост и осъден на доживотен затвор за корупция бивш висш политик Бо Силай.

Образователният сектор се опасява, че мярката ще доведе до отлив на една трета от кандидатите за тези магистърски програми и ще нанесе сериозен удар на процъфтяващата в последните години „индустрия“.

„Действително можем да открием отделни случаи на корупция в Executive MBA – обществото, ние не бива да допускаме изпражненията на плъховете да развалят целия казан със супа. През последните месеци бяха освободени десетки висши държавници. Някои от тях са преминали обучение през тези програми, но почти всички са възпитаници на Централното партийно училище. Значи ли това, че трябва да го затворим?“, казва Лю Джи – почетен президент на едно от висшите бизнес училища. Според него мярката ще забава развитието на китайската икономика и нейната либерализация.   

Коментари: 0