Колко "ужасно" е положението в митниците

Приходите са стабилни, но изостават от плана

Колко

Снимка: БГНЕС

224 ~ 2 мин. четене
Автор: Стилиян Гребеничарски

През последните дни общественото внимание се съсредоточи към връщането на Ваньо Танов начело на ключовата за изпълнението на бюджета Агенция Митници. Служебният премиер защити назначението с мотивите, че положението в институцията е „много тежко”, липсата на време за действие и опита на Танов в сектора. Парадоксално е, че повечето критики към решението са насочени именно към този опит. Митничар номер 1 пък бе още по-краен, определяйки състоянието на службата като "ужасно".

Доколко „тежко”, обаче, е положението в действителност?

Когато говорим за събираемост на приходи, то трябва да имаме предвид, че няма абсолютно точен измерител за това понятие, поради липсата на прецизен измерител за общите количества стоки, подлежащи на облагане и дела на контрабандата. Един от най-добрите ориентири за продажбите на нерегламентирани цигари, например, е теренното изследване за процента опаковки без бандерол, но такова актуално изследване за момента няма.

Първичният индикатор за работата на митниците е сумата на бюджетните приходи, които успява да генерира Агенцията. От публикуваните за първите седем месеца на годината данни става ясно, че те възлизат на общо 4,354 млрд. лв., при 4,442 млрд. лв. за същия период на 2013 г. Номиналният спад е по-малко от 2%. Той се дължи на по-ниските приходи от ДДС от внос - с 104,5 млн. лв. На този фон приходите от акцизи (2,195 млрд. лв.) нарастват на годишна база с близо 11 млн. лв., а тези от мита (85,5 млн. лв.) с 4,5 млн. лв. или над 5,5%.  

Според данни на Националния статистически институт, вносът за първото полугодие намалява с 0,5% на годишна база, което в комбинация с по-слабите от очакваното темпове на инфлация в Европа, оказват силен фундаментален натиск върху приходите от ДДС от внос.

Големият проблем за бюджета идва, когато се направи сравнение с планираните в него приходи от Агенция Митници. Заложените за седемте месеца са 4,850 млрд. лв. или с общо 496 млн. лв. по-малко от събраното. 349 млн. лв. от неизпълнението се дължат на ДДС, а 156 млн. на акцизи.

Горните данни поставят под силно съмнение твърдението за „тежко” състояние в митниците и навеждат на мисълта за по-скоро сериозен пропуск при планирането на приходите и очакванията за някои макроикономически показатели. Доколкото няма категоричен измерител за нерегламентиран внос и разпространение на акцизни стоки, то не е ясно колко голям е потенциалът за ръст в приходите и подобряване на събираемостта, който да налага и спешните кадрови рокади.

Коментари: 0