Купувачът на "Доверие": Не сме офшорка

Информацията за сделката тепърва ще бъде дадена на КФН

Автор: Атанас Христов

Регистрираното във Великобритания холдингово дружество United Capital PLC, което ще купи над 92% от най-голямата пенсионно осигурителна компания в България - ПОК "Доверие", отрече "обвързване с офшорни капитали". Това твърдят от компанията в официално съобщение до българските медии. От United Capital посочват, че са регистрирани съгласно законодателството на Великобритания за управление на активи и припомнят, че към настоящия момент са процедура за публично предлагане на акции.

United Capital PLC се занимава с финансови услуги и е с широк спектър от международни интереси. Активите на дружеството включват участие в застрахователни компании, фондове за недвижими имоти, банки и индустриални активи в няколко държави, се казва в съобщението. От компанията твърдят, че управляват активи за над 2 млрд. евро.

Един от основните инвеститори в компанията е Сергей Мастюгин - член на Надзорния съвет на ИнвестБанк, Русия, се казва още в изпратеното писмо.

"United Capital се дистанцира официално от всички лица, които се упоменават в българските медии и не представляват акционерите на дружеството", уточняват от дружеството.

Капиталът за покупката на "Доверие" ще е от акционерите на United Capital, съгласно изискванията на регулаторните органи във Великобритания и България, твърдят от фонда.

От съобщението на United Capital става ясно още, че регулаторните органи в Австрия са уведомени за сделката, а българските тепърва ще получат информация за нея.

Днес в Народното събрание председателят на Комисията за финансов надзор (КФН) Стоян Мавродиев също призна, че няма информация в КФН за прехвърлянето на мажоритарния дял на ПОК "Доверие". Той беше извикан в парламента, за да даде обяснения, след изказаните притеснения, че най-голямата пенсионноосигурителна компания у нас ще премине в ръцете на собственик с неясни капитали. Сделката трябва да бъде одобрена от КФН.

След повече от шест месеца на спекулации, преди два дни продавачът Vienna Insurance Group (VIG) публикува съобщение, че United Capital е новият мажоритарен собственик на ПОК "Доверие".

Заради дългото мълчане и породените спекулации около смяната на собствеността в пенсионната компания, през миналата седмица цялото ръководство на "Доверие" подаде оставка, а Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) алармира за проблеми и липсата на прозрачност около продажбата.

Цялото съобщение на United Capital вижте ТУК!

Коментари: 0