МААЕ и Иран подновиха ядрените преговори

Техеран искал да развива ядрената си програма с изцяло мирни цели

Международната агенция по атомна енергия и Иран подновиха днес преговорите си във Виена за разрешаване на ядрения спор, съобщиха „Ройтерс” и АФП. Новите преговори бяха стартирани преди около три месеца, след като бяха проведени две неуспешни посещения на представители на агенцията в Иран. По време на срещите трябваше да се установи естеството на ядрената програма на Техеран.

„Тук сме, за да продължим нашия диалог в положителен дух”, заяви заместник-генералният директор на МААЕ Херман Накертс на влизане в дипломатическото представителство на Иран към ООН, където се водят разговорите.

По думите на бившия премиер на Франция Мишел Рокар, който е на частно посещение в Техеран, иранските власти са готови да започнат всичко отначало и да направят крачка напред, за да могат чрез преговори да решат ядрения въпрос.

Рокар заяви още, че целта на двудневните разговори е да се постигне споразумение за начина на решаване на всички важни въпроси с Иран и най-вече да се изяснят евентуалните военни измерения на програмата. Техеран твърди настойчиво, че развива ядрената си програма с изцяло мирни цели, предаде ИТАР-ТАСС.

Коментари: 0