Между 600 и 700 млн. евро за образование и наука

Средствата по оперативната програма ще са само за подпомагане, поясни Анелия Клисарова

136 ~ 2 мин. четене

Всички оперативни програми са значително намалени. В момента за разпределение тях, без земеделието, ще останат около 6 млрд. евро. Ако сложим, както е договорено, 10% да са за образование и наука, ние очакваме между 600 и 700 млн. евро. Това каза в предаването "Неделя 150" по БНР министърът на образованието и науката Анелия Клисарова.

Тя изтъкна, че е поставила въпроса на Европейската комисия (ЕК) за това, че очакванията са били за много повече средства, тъй като става дума за приоритет не само на България, но и на цяла Европа. "Ние не сме се отказали да се борим за тази програма и за повече пари в нея", заяви Клисарова и добави, че европейските средства са само за подпомагане. "Ние самите трябва да наложим, че науката и образованието са водещи в политиката на държавата. Затова се боря от 3.5 поне до 4.5% от БВП да достигне финансирането за образование и наука", каза Анелия Клисарова.

Според нея вече сме закъснели за това въобще да има оперативна програма за образование и наука. "Водихме много преговори. В петък се срещнах с представителя на Европейската комисия, който отговаря за България по наука и образование - г-н Реналдо Мендметс. Трябваше да го убеждавам колко е важна тази програма за България и че трябва да я има. Той изрази своята увереност, че тя ще бъде включена в Споразумението до края на септември", отбеляза министърът на образованието и науката.

Анелия Клисарова потвърди, че от понеделник ще бъде назначен зам.-министър, който ще отговаря за европрограмите и за развитието на науката и образованието.

Подкрепи Economic.bg