Меркел и Путин се разбраха за стабилна Украйна

Двамата са постигнали споразумение за осъществяване на общи усилия по пътя към политическото стабилизиране на страната след телефонен разговор

72 ~ 2 мин. четене

Германският канцлер Ангела Меркел е обсъдила в телефонен разговор с руския президент Владимир Путин ситуацията в Украйна, предаде РИА Новости. „Обсъдено е най-новото развитие на ситуацията в Украйна”, се посочва в съобщение на пресслужбата на Кремъл. Разговорът се е състоял по инициатива на германската страна.

Двамата са обсъдили украинската политическа криза и заявената по-рано днес информация, че Москва може и да не изплати втората част от спасителния заем на Киев. Те са постигнали и споразумение за осъществяване на общи усилия по пътя към политическото стабилизиране на страната.

Сюзън Райс, съветник на президента Обама по националната сигурност, заяви в интервю за NBC, че нито САЩ, нито Русия са заинтересувани от разделена Украйна.

"Разделението не е в полза нито на Украйна, нито на Европа, нито на САЩ . Не е в полза на ничии интереси, ако в страната се завърне насилието", казва Райс, която подчертала, че ако руски войски влязат в Украйна, това би било "непростима грешка".

САЩ вече не смятат Янукович за президент. "Смятаме, че той се оттегли. Той вече не ръководи страната", казва тя и обяснява, че той се е лишил от легитимност, използвайки насилие, за да потуши мирните протести.

Междувременно се появи сериозно недоволство срещу последните събития в Украйна от страна на проруски настроените региони от страната. Около 20 хиляди души се събраха в Севастопол на демонстрация против евроинтеграцията на Украйна под надслов „Народна воля против фашизма”.

Протестиращите избраха местния бизнесмен Алексей Чалой за кмет на града. Хората излязоха на площада, носейки руски знамена и андреевски флагове (знамена на руския военноморски флот). Демонстрантите се обявиха за отказ от плащане на данъци към Киев и поискаха оставките на местните депутати от Партията на регионите и Комунистическата партия.

Над 2000 души се събраха на подобна демонстрация и в Одеса. Гражданите носеха знамената на Русия, на града и на СССР, както и плакати с антиевропейски надписи.

Подкрепи Economic.bg