Меркел се среща с Кличко в Берлин

Ръководителят на Федералното правителство за първи път се намесва открито в кризата в Украйна, започнала през ноември

Дипломатическа офанзива на германския канцлер:

96 ~ 1 мин. четене

Лидерите на украинската опозиция Арсений Яценюк и Виталий Кличко ще се срещнат с германския канцлер Ангела Меркел в Берлин през следващата седмица, съобщава немското издание Bild.  Това е "дипломатическа офанзива на Меркел", а германският канцлер за първи път се намесва открито в кризата в Украйна, започнала през ноември, подчертава изданието.

Според изданието, през последните седмици Меркел нееднократно е разговаряла по телефона с украинския президент Виктор Янукович, като го е предупредила да не използва сила срещу опозиционните демонстранти.

Паралелно с това, представители на Украинския демократически алианс за реформи (УДАР) внесоха свой проект за промени в конституцията. Той се отличава от предложенията на партията на осъдената на седем години Юлия Тимошенко "Баткившчина" и на Украинската комунистическа партия, казват от Върховната Рада, без обаче да споменават подробности. Подялбата на властта между парламента и президента е сред основните искания на опозицията в страната.

Междувременно Съветът на #Майдана взе решение за провеждане на Народно вече (Народна сбирка) тази неделя, съобщават от пресцентъра на „Баткившчина".

„Основният въпрос, който ще се обсъжда в неделя на централния площад на столицата е „мирното настъпване" на активистите на Майдана за изпълняване на исканията на хората", поясняват от опозиционната партия на експремиера Юлия Тимошенко.

Днес районен съд в Киев освободи от ареста всички от задържаните участници в масовите безредици без един, съобщи ИТАР-ТАСС, позовавайки се на вътрешното министерство. Преди това щабът на протестиращите каза, че и последният задържан е пуснат и вече всичките 234-ма арестувани участници в протестите са на свобода, след като е в действие законът за амнистия.

Подкрепи Economic.bg