Надежда за Италия

Икономиката на страната се е свила по-малко от очакваното

88 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Икономиката на Италия се е свила по-малко от очакваното през второто тримесечие на 2013 г., пише The Wall Street. Предварителните данни на италианския статистически институт Istat показват свиване от 0.2% спрямо първото тримесечие и 2% спрямо второто тримесечие на 2012 г.

Ако предварителните данни на Istat се потвърдят, това ще е осмото поредно тримесечие на икономически спад и най-дългият период на рецесия след края на Втората световна война. Анализаторите обаче очакваха брутният вътрешен продукт (БВП) на страната да намалее с 0.4% спрямо първото тримесечие и с 2.2% на годишна база. По-добрите резултати и някои положителни макроикономически данни от последните няколко седмици вече дават основание на икономистите да смятат, че през следващите две тримесечия може да станем свидетели на слаб икономически ръст.

"Най-доброто, което можем да кажем за италианската икономика е, че се стабилизира и показва признаци на някакъв вид възстановяване", коментира за The Wall Street Journal Николас Спиро, оглавяващ лондонската консултантска компания Spiro Sovereign Strategy. Според него Италия е изправена пред проблеми като срив на вътрешното търсене, тежка кредитна криза и фискалната консолидация.

Положителните индикатори са свързани с поръчките в индустрията, потребителското и бизнес доверието.

"През второто и третото тримесечие най-накрая може да станем свидетели на икономически ръст и най-накрая може да се види краят на рецесията", смята министърът на труда Енрико Джовани.

Подкрепи Economic.bg