Най-великият бижутер на всички времена

Днес се навършват 166 години от рождението на Петер Карл Фаберже през 1846г.

Петер Карл Фаберже несъмнено е един от най-известните бижутери на всички времена, който е познат с разработването на уникалните луксозни яйца, които носят неговото име. Днес се навършват 166 години от рождението му през 1846г. и именно този повод провокира Google да отрази събитието с най-новата си интерактивна визуализация. В действителност Фаберже е роден в семейство на френски бижутер и израства в Италия, Франция, Германия и Великобритания, съобщава digital.bg.

Именно в тези страни той получава своето впечатляващо образование, а впоследствие наследява и бащината си работилница. През 1870г. той вече е известен във всички владетелски дворове на контитента, заради уникалния си талант да изработва бижута. Петер Фаберже умело експериментира с предмети от злато, сребро, топаз, кристал, лазурит и др., за да създава изящните си яйца, които и до днешен са изключително известни по цял свят.

Император Александър III му поръчва за първи път през 1885г. да проектира декоративно великденско яйце, което да бъде подарък за неговата съпруга. Успехът, който изделието на Фаберже предизвиква му позволява да изработи още десет до смъртта на императрицата Мария Фьодоровна през 1894г. В периода 1895г. и 1916г. той създава още 44 уникални яйца за цар Николай II, които са подарени на неговата майка и съпруга.

Днес са запазени 45 от всички 54, които Фаберже разработва през живота си, включително и едно от двете, които остават незавършени. Революцията в Русия от 1917г. слага край на карериерата и популярността на уникалния бижутер, а впоследствие той умира в изгнание през 1920г. в Швейцария.

 

Коментари: 0