Найденов: Ще разберем къде отиват печалбите от храните

Земеделският министър обяви, че предстои среща, на която ще стане ясно, дали печалбите наистина отиват само при търговските вериги

7066 ~ 2 мин. четене

В сряда се събираме при премиера цялата верига - животновъди, преработватели, колбасари, мандрите и търговските вериги, за да видим къде остава печалбата и как се разпределя дивидента. Това каза в ефира на БНР земеделският министър Мирослав Найденов. По неговите думи е странно, че цената на месото например е рекордно ниска, но в големите търговски вериги дори расте.

"Искаме да разберем това и най-важното да направим информацията публична достъпна. Ние наливаме стотици милиони в животновъдството. Тази година дадохме около 200 млн. лв. Трябва да е ясно къде отиват печалбите и защо потребителят плаща повече, а животновъдите са в тежко състояние", коментира Найденов.

Министърът каза още, че българските животновъди наистина са много ощетени, тъй като получават само субсидии от бюджета, а не получават европейски субсидии. "Това е резултат от договорката на правителството подписало договора за присъединяване на България към Европейския съюз (ЕС)", каза още Найденов. Той допълни, че това може да се поправи, но едва в следващия програмен период 2014 - 2020 г.

По повод идеята на Румъния да намали ДДС върху храните от 24% на 9% министър Найденов заяви, че това вероятно няма да стане. "Румънците няма да намалят ДДС. Те казват, че ще стане в следващия бюджет, но финансовото им състояние е много тежко. Освен това подобна стъпка трябва да им бъде разрешена от Международния валутен фонд (МВФ), а тя сега търси нов заем от тях", каза Найденов.

Според него намаляването на ДДС в България е невъзможно. "Ако от ДДС намалим приходите от ДДС, те трябва да се компенсират от някъде. За сметка на какво ще се компенсират обаче?", попита реторично министърът.

Мирослав Найденов каза още, че реколтата от пшеница е прибрана почти на 100%. "В началото на кампанията очаквахме 3.8 млн. тона, но сега очакваме между 4.1-4.3 млн. тона. Качеството е превъзходно. По-добро е от последните 20 години. ", каза Найденов. По неговите думи причината за повишаването на цената на пшеницата и от там на хляба се дължи на международните цени. "По-малките добиви в Русия, Украйна и Казахстан доведоха до високи цени на борсата. България формира около 1% от световния добив и няма как да влияе на цените", допълни той.


Подкрепи Economic.bg