Нов дълг от 5 млрд. лв. за 2014 г., прогнозира Горанов

Надеждите на бившия зам.-финансов министър са за дефицит под 2% от БВП

152 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

За погасяване на стар дълг и за покриване на дефицита в републиканския бюджет, през следващата година ще трябва да се емитират нови заеми за около 5 млрд. лв. Част от този дълг е неизбежен, защото с него ще се погаси стар дълг. Нашите резерви са по отношение на размера на бюджетния дефицит, защото той е този, който носи чисто нов дълг и увеличава общата задлъжнялост на страната в дългосрочен план. Това каза пред телевизия Bulgaria On Air бившият заместник-финансов министър Владислав Горанов.

Според него не се очакват изненади от проектобюджет 2014 г., а надеждите му са, че заложеният дефицит ще е под 2% за следващата година. ГЕРБ се надява новото правителство да акцентира и върху инвестициите в инфраструктурата и правилното управление на средствата от Европейския съюз (ЕС).

Владислав Горанов прогнозира още, че във финансовата рамка за следващата година няма да има средства за всички социални мерки, които кабинетът "Орешарски" предвиждаше. По думите му това разминаване ще има негативен ефект.

За издръжката на всички бежанци в България са необходими десетки милиони, обясни бившият зам.-финансов министър обясни. Според Горанов ако страната ни не успее да убеди Брюксел, че трябва да ни подпомогне целево в тази посока, средствата ще трябва да бъдат сметнати в общата рамка на бюджета.

Подкрепи Economic.bg