Нови 30 общини ще имат достъп до европейски пари

Средствата ще са по Програмата за развитие на селските райони

96 ~ 1 мин. четене

Нови 30 български общини ще бъдат добавени към списъка на бенефициентите, които ще могат да ползват европейски пари от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) от следващия програмен период на Европейския съюз - 2014-2020 г. Договорката е била постигната след среща в Брюксел между вицепремиера и министър по управление на средствата от ЕС Илияна Цанова с комисаря по регионална политика Йоханес Хан и комисаря по въпросите на селското стопанство и развитието на селските райони Дачиан Чолош.

Българската страна е настояла да се промени дефиницията за селски район и да се разшири териториалният обхват, за да се покрият "белите петна" в околностите на големите градове. По този начин всички общини ще имат равен достъп при кандидатстване, коментира Цанова, цитирана от правителствената пресслужба. Комисарите Хан и Чолош са подкрепили промяната.

Промените ще залегнат в Споразумението за партньорство между България и ЕС за новия програмен период 2014-2020 г. "Общините ще трябва да си сътрудничат и да работят заедно с различни министерства, за да разработват интегрирани проекти, при които ще се ползва най-рационално наличният финансов ресурс. Още тази седмица започваме активни консултации с Националното сдружение на общините в България и с представители на ресорните министерства по темата", каза Илияна Цанова.

Подкрепи Economic.bg